Eigen regels en een eigen koers. Mos wilde als wethouder zijn eigen piketpaaltjes slaan en had geen oog voor de politieke spelregels. Het doel heiligde de middelen voor de wethouder van Helder. Die eigenzinnige koers leidde tot steeds meer irritatie op de werkvloer en bij de gemeenteraad, met als gevolg dat er
een wethouderscrisis ontstond. Mos haakte vervolgens ziek af. Ingrid Wolsing (PvdA) en Jeanette Derksen (Lokaal Belang Montferland) zegden het vertrouwen in Mos op. Henk Groote (Lijst Groot Montferland) weigerde zich uit te spreken, maar zou zich nu achter de andere twee wethouders hebben geschaard. Deze drie wethouders willen door in het nieuwe college.
Daarmee is een rentree van Mos als wethouder van de baan. Een treurige uitkomst voor de kartrekker van Helder, die de nieuwe partij naar vier zetels loodste tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De politieke carrière van de met een nierziekte kampende Mos is (voorlopig) geknakt. Wil Helder kans maken op een hernieuwde plek in de coalitie, dan zal de partij een andere wethouderskandidaat naar voren moeten schuiven.
Externe deskundige
Een externe deskundige gaat zich buigen over de kwaliteiten van de beoogde wethouders en bepalen aan welke competenties ze moeten voldoen. Daarnaast gaat een andere externe deskundige het proces begeleiden om tot een nieuwe coalitie te komen. Nu een akkoord binnen het presidium (overleg van burgemeester, wethouders en fractievoorzitters, red.) over het nieuwe raadsprogramma niet ver weg meer lijkt, kan er een begin worden gemaakt met de formatie.
CDA als voortrekker
De verwachting is dat het CDA als grootste partij (zes zetels) een voortrekkersrol vervult tijdens de onderhandelingen en ook een nieuwe wethouder levert (fractievoorzitter John Teunissen?). Het CDA wordt mogelijk beschouwd als de stabiele factor voor een nieuwe coalitie en zo mogelijk nog belangrijker, het nieuwe college. Montferland zit te springen om een nieuw college, want alle belangrijke besluiten worden nu opgeschort.
Foto: REGIO8