Ulft, Netherlands

Coalitie Montferland klapt na conflict tussen wethouders

Montferland kampt opnieuw met een bestuurlijke crisis. Na een ruzie tussen wethouders verklaart de gemeenteraad het college demissionair. Er wordt een traject opgestart om een nieuw raadsakkoord te maken, daarna wordt pas gekeken naar nieuwe collegeleden.
Jasper Hazelaar | Charlotte van de Kant | 17 februari 2023 13:33 | Aangepast op 17 februari 2023 13:33
Het is een volgende bestuurlijke crisis in de gemeente. De vorige zorgde voor het vertrek burgemeester Peter de Baat in de zomer van 2021. Na de verkiezingen van vorig jaar ontstond een nieuwe coalitie van PvdA, Lokaal Belang Montferland (LBM), Lijst Groot Montferland (LGM) en Helder. Ingrid Wolsing van de PvdA was de enige wethouder met ervaring in die rol, Jeanette Derksen (LBM), Henk Groote (LGM) en Rob Mos (Helder) vulden de post voor het eerst in. Minder dan een jaar later zorgen interne strubbelingen er nu voor dat het college valt. Twee wethouders zouden niet meer met een collega-wethouder samen kunnen werken.

Wat er precies tussen de wethouders is gebeurd, en om wie het ging, bleef donderdagavond onduidelijk tijdens de raadsvergadering. Mos was door ziekte als enige van het college afwezig. Zijn partij Helder steunde als enige de motie om het college demissionair te verklaren niet. Fractievoorzitter Karin Straatsma erkende de problemen in het college, maar betichtte andere partijen ervan dat zowel hun wethouder als fractie onder druk werd gezet bij stemmingen: "Wij staan zeker niet voor achterkamertjespolitiek. Wij staan nog steeds achter dit college, achter onze wethouder en achter deze coalitie."

'Elkaar vasthouden'
Erik Wassing reageerde namens Lijst Groot Montferland: "We zullen elkaar vasthouden zeiden de drie partijen (PvdA, LGM en Helder, red.) ", aldus de fractievoorzitter over de formatie. "Twee van de drie partijen laten elkaar nu los, om persoonlijke, dan wel partijbelagen. Het algemene belang wordt hierbij vergeten. De motie die er nu ligt is wat LGM betreft de minst slechte manier om de situatie te beslechten. Over de inhoud zal onze fractie zich niet uitlaten. We zullen met pijn in ons hart instemmen."

Weinig vertrouwen
De nieuwe wethouders kregen vanaf het begin af aan weinig vertrouwen van de oppositiepartijen, zo bleek uit het grote aantal tegenstemmen bij de kandidaatstelling. VVD en D66 reageerden weinig verrast. "We zijn terug bij de dag van de verkiezingsuitslag, de basis van de puinhoop van nu", aldus D66-fractievoorzitter Freddy van Dijken. "Wat ons betreft beginnen we nu weer met een blanco vel. Niet praten over poppetjes, maar over inhoud. Wat willen we voor de toekomst van onze inwoners."

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Groen licht van de leden, De Graafschap voert 'oude logo' in

De Graafschap voert komend seizoen definitief het ‘oude logo’ opnieuw in. Een grote meerderheid van ...

Automobilist gewond na harde botsing op boom bij Zelhem

Een automobilist is maandagavond gewond geraakt nadat hij op een boom botste in het buitengebied van...

Dankzij de 26-jarige Rinaldo kunnen Beltrummers weer boodschappen in eigen dorp halen

De 26-jarige Rinaldo Bouwmeester is, als het aan de inwoners van Beltrum ligt, een reddende engel. D...

Zelhemmers hopen wens Aalderink te verwezenlijken op plek opgegraven Lancaster

Als het Bert Schieven, Jan Wolsink en Gerrie Evers uit Zelhem ligt, komt er nog dit jaar een monumen...

Boete voor De Graafschap na tonen spandoek bij Cambuur

De Graafschap heeft van de aanklager betaald voetbal een geldboete gekregen voor een spandoek dat su...

Volleybalmannen oefenen tegen wereldtopper Japan in Doetinchem

Het Nederlandse volleybalteam speelt volgende week een interland tegen wereldtopper Japan in de Tops...