Ulft, Netherlands

 

Woningcorporatie: 'Flat aan Bergherveld voldoet aan brandveiligheidseisen'

De flat aan het Bergherveld in 's-Heerenberg, waar afgelopen zondag drie woningen werden beschadigd door een felle brand, voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Dat zegt woningcorporatie Plavei die eigenaar is van de portiekflat. Op sociale media ontstonden na de brand veel reacties over de brandveiligheid, nadat bewoners via het trappenhuis van de flat door de rook het gebouw moesten verlaten.
Davie Klein Gunnewiek | 25 november 2022 11:55 | Aangepast op 25 november 2022 11:55
“Er is geen vluchtroute en/of brandtrap in deze flats”, zegt Briggitta Van Velsen op Facebook. Volgens woningcorporatie Plavei is dat bij portieksituaties, zoals deze flat in ’s-Heerenberg inderdaad het geval. “In het bouwbesluit uit 2012 is het toegestaan woongebouwen in de vorm van portieken te bouwen”, aldus een woordvoerder van Plavei. “Het balkon dient in deze situatie als alternatieve vluchtroute. Deze bevinden zich zowel aan de voor- en achterzijde van de woningen.” De brand ontstond zondagochtend in de flatwoning op de derde verdieping van het gebouw, dat in totaal vier verdiepingen telt. De breind breidde zich snel en sloeg ook over naar de woning erboven. Bewoners werden tijdelijk ondergebracht in sporthal Laco, waarna de meeste bewoners later die dag weer terug konden naar huis.

Ook hangen in alle woningen en trappenhuizen van de flat rookmelders. “Deze hebben goed gefunctioneerd”, aldus een woordvoerder. “Hierdoor werden de bewoners gealarmeerd en hebben ze bijtijds het pand kunnen verlaten.” Volgens de woningcorporatie weten bewoners van de flat aan het Bergherveld wat ze moeten doen bij een noodsituatie. “Er hangen bordjes met noodverlichting die de vluchtroute aangeven. Ook is er dagelijks een huismeester aanwezig die er specifiek op toeziet dat er geen obstakels en spullen in het gebouw en in het trappenhuis worden geplaatst die de vluchtroute kunnen blokkeren.”

Oorzaak onbekend
Hoe de brand is ontstaan valt niet meer te achterhalen. Volgens een woordvoerder van de brandweer kan zowel brandstichting als kortsluiting worden uitgesloten. Plavei denkt op dit moment met de bewoners mee in een oplossing voor de (tijdelijke) herhuisvesting. “Dat is vanuit Plavei nu prioriteit”, aldus een woordvoerder. Ook voor de terugkerende bewoners heeft Plavei zoveel mogelijk geprobeerd de overlast te beperken door onder andere de omgeving en het trappenhuis te reinigen.

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Lees meer over:

's-Heerenberg|Montferland|Brand|

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Man gewond na aanrijding in Doetinchem

Een 63-jarige man is woensdagavond gewond geraakt nadat hij werd aangereden bij het ziekenhuis in zi...

CV-ketel vat vlam in woning Dinxperlo

Een cv-ketel is woensdagnacht in een woning boven een garagebedrijf in Dinxperlo in brand gevlogen. ...

Uitslaande brand op bedrijvenpark in Wehl

In een bedrijfspand in aanbouw op het A18 Bedrijvenpark in Wehl is woensdagmiddag een uitslaande bra...

Melding gaslucht bij pomp in 's-Heerenberg

Bij een tankstation in 's-Heerenberg is maandagochtend een gaslucht geroken door medewerkers van de ...

N18 tijdelijk afgesloten wegens brand

Bij een woning aan de N18 ter hoogte van Harreveld is vrijdagmiddag een schoorsteenbrand ontstaan. E...

Vuurwerk zorgt voor brand in Kilder

Op de Hettenheuvel in Kilder is vrijdagmiddag brand ontstaan nadat vuurwerk werd afgestoken. Een voo...