Ulft, Netherlands

Woningcorporatie: 'Flat aan Bergherveld voldoet aan brandveiligheidseisen'

De flat aan het Bergherveld in 's-Heerenberg, waar afgelopen zondag drie woningen werden beschadigd door een felle brand, voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Dat zegt woningcorporatie Plavei die eigenaar is van de portiekflat. Op sociale media ontstonden na de brand veel reacties over de brandveiligheid, nadat bewoners via het trappenhuis van de flat door de rook het gebouw moesten verlaten.
Davie Klein Gunnewiek | 25 november 2022 11:55 | Aangepast op 25 november 2022 11:55
“Er is geen vluchtroute en/of brandtrap in deze flats”, zegt Briggitta Van Velsen op Facebook. Volgens woningcorporatie Plavei is dat bij portieksituaties, zoals deze flat in ’s-Heerenberg inderdaad het geval. “In het bouwbesluit uit 2012 is het toegestaan woongebouwen in de vorm van portieken te bouwen”, aldus een woordvoerder van Plavei. “Het balkon dient in deze situatie als alternatieve vluchtroute. Deze bevinden zich zowel aan de voor- en achterzijde van de woningen.” De brand ontstond zondagochtend in de flatwoning op de derde verdieping van het gebouw, dat in totaal vier verdiepingen telt. De breind breidde zich snel en sloeg ook over naar de woning erboven. Bewoners werden tijdelijk ondergebracht in sporthal Laco, waarna de meeste bewoners later die dag weer terug konden naar huis.

Ook hangen in alle woningen en trappenhuizen van de flat rookmelders. “Deze hebben goed gefunctioneerd”, aldus een woordvoerder. “Hierdoor werden de bewoners gealarmeerd en hebben ze bijtijds het pand kunnen verlaten.” Volgens de woningcorporatie weten bewoners van de flat aan het Bergherveld wat ze moeten doen bij een noodsituatie. “Er hangen bordjes met noodverlichting die de vluchtroute aangeven. Ook is er dagelijks een huismeester aanwezig die er specifiek op toeziet dat er geen obstakels en spullen in het gebouw en in het trappenhuis worden geplaatst die de vluchtroute kunnen blokkeren.”

Oorzaak onbekend
Hoe de brand is ontstaan valt niet meer te achterhalen. Volgens een woordvoerder van de brandweer kan zowel brandstichting als kortsluiting worden uitgesloten. Plavei denkt op dit moment met de bewoners mee in een oplossing voor de (tijdelijke) herhuisvesting. “Dat is vanuit Plavei nu prioriteit”, aldus een woordvoerder. Ook voor de terugkerende bewoners heeft Plavei zoveel mogelijk geprobeerd de overlast te beperken door onder andere de omgeving en het trappenhuis te reinigen.

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Lees meer over:

's-Heerenberg|Montferland|Brand|

Lees ook

Montferland wil 's-Heerenberg Oost en West dichter tot elkaar brengen

De gemeente Montferland en woningcorporatie Plavei willen het Drieheuvelenpark, tussen het oosten en...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Camper uitgebrand in Varsseveld

Een camper is zondagmorgen uitgebrand in Varsseveld. Er zijn geen gewonden gevallen.

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...