Ulft, Netherlands

Veel Wednesday's en zelf gepimpte jassen tijdens carnaval in ’s-Heerenberg

Met nog één week te gaan tot carnaval, komen veel mensen naar Kachelhöltje in ’s-Heerenberg toe om nog een carnavalsoutfit te scoren. Bij mannen is er geen specifieke trend, maar eigenaar Xander Nijhof merkt dat één pak, gebaseerd op een karakter uit een Netflixserie, erg in trek is bij vrouwen dit jaar.
Serena Speet | Charlotte van de Kant | 10 februari 2023 16:01 | Aangepast op 10 februari 2023 16:01
“De trend van dit jaar is natuurlijk Wednesday voor de dames”, vertelt Xander Nijhof. “Niet heel fleurig en je zag het ook niet echt aankomen. De serie is van november en de pakken waren snel uitgerold.” Dat een televisiekarakter een carnavalstrend wordt is niet nieuw, IJsbrand Nijhof is al 58 jaar lid bij carnavalsvereniging d’Olde Waskupen en heeft het al meerdere keren voorbij zien komen. “Vroeger had je toch ook André van Duin met de grote bloemkolen, daarna hadden ze allemaal grote bloemkolen”, vertelt hij. “En na de fluitketelshow hadden ze een fluitketel op de kop. Het is maar net wat pakt.”

IJsbrand Nijhof ziet een groot verschil met vroeger, want waar carnavalisten nu allemaal in verschillende pakken lopen, was dat vroeger wel anders. “Dat waren allemaal kielen”, vertelt Nijhof. “Toen hadden we de winkel ook al. Vol met boerenkielen met trompetjes, muziek en clowns erop.” Na de boerenkielen en de tuinbroeken, ziet de eigenaar van Kachelhöltje nu weer een nieuwe trend opkomen. “De laatste jaren waren het vooral jassen”, vertelt Xander Nijhof. “Ik heb het idee dat het dit jaar niet meer de dure zijn, maar de wat goedkopere jassen en dat mensen ze zelf gaan pimpen.”

Geen dure jassen 
Xander Nijhof denkt dat het aanschaffen van goedkopere carnavalsjassen komt door de energiecrisis, waar mensen mee te maken hebben. “Daar heb ik eigenlijk al wel op ingespeeld”, geeft de eigenaar aan. “Ik heb juist de jassen tot een bepaald bedrag en niet die hele dure ingekocht.” Ook zijn er veel vrouwelijke klanten die bij Nijhof hebben aangegeven dat ze kleding te kort vinden. Daar besloot de eigenaar iets aan te doen. “Wat ik heel veel merk, is dat het vooral buitenlandse merken zijn. Daar ben ik eigenlijk ook een beetje van afgestapt”, aldus Nijhof. “Nederlandse, Duitse en Belgische merken, die zijn nog wel redelijk netjes.”

Normale carnaval na corona
Hoe de carnaval na meerdere jaren stilstand door corona gaat verlopen, is volgens Xander Nijhof nog even afwachten. “Ik sprak iemand van de horeca, die wist eigenlijk ook niet wat ze kon verwachten. Het kan echt twee kanten op gaan, maar ik verwacht zelf dat het een heel mooi feestje wordt in ’s-Heerenberg.”

Foto: REGIO8 Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Historisch kanon omgeduwd in 's-Heerenberg

Een historisch kanon in het centrum van ’s-Heerenberg is afgelopen weekend tijdens carnaval omver ...

Vernieuwde Wilhelminastraat in Didam op de fiets geopend

Na een maandenlange verbouwing is de Wilhelminastraat in Didam dinsdag weer geopend voor het verkeer...

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

De historische klinkers op de Emmerikseweg in ’s-Heerenberg zouden maandagochtend vervangen worden...

De Doldraejers zien toekomst voor carnaval in Velswijk

In Velswijk wordt er sinds 1976 carnaval georganiseerd door carnavalsvereniging De Doldraejers en af...

Brandweer oefent bestrijden natuurbranden in Bergherbos

Om beter voorbereid te zijn op grote natuurbranden vond er zaterdag een grootschalige oefening plaat...

Wielrenners van Bergh in het Zadel fietsen ruim 1000 kilometer voor kankeronderzoek

Terwijl de meeste mensen nog op één oor liggen, verzamelen de deelnemers van Bergh in het Zadel zi...