"We kunnen niet blijven hopen dat het vanzelf goedkomt. Dit is publiek geld en de inwoners hebben recht op duidelijkheid", met die woorden opende Richard de Lange (ADA)
het debat dat hij had aangevraagd. Volgens hem duurt het te lang, is er te veel gemeenschapsgeld gemoeid, en wordt er nog steeds geen concrete oplossingsrichting geboden. Hij pleitte voor openheid na maanden van vertrouwelijkheid.
Ernstig liquiditeitsprobleem
Er kwamen een aantal opvallende onthullingen van wethouder Kock, die tijdens het debat toegaf dat de gemeente momenteel geen volledig inzicht heeft in de ‘liquiditeitsprognose’ van de stichting. Ze weet simpelweg niet of er genoeg geld in kas is. “Er is uitgevraagd, maar we weten nog niet zeker of er genoeg liquiditeit is om aan alle verplichtingen te voldoen”, aldus Kock. Daarmee bevestigde zij het beeld dat de DRU zich in zwaar financieel weer bevindt.
De Lange was daar glashelder over: “Als u niet weet of de stichting de lonen nog kan betalen, is het toch onverantwoord om nu meer geld in deze bodemloze put te storten?” Daarmee doelt het raadslid op de collegevergadering van dinsdag waarin het college een besluit neemt over het overmaken van de
andere helft van de subsidie over 2025 aan de stichting.
Directeur erkent fouten
Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de directeur-bestuurder van de stichting, Gerk van der Wal, volgens Kock heeft erkend dat hij het college eerder had moeten informeren. “Met de kennis van nu had ik het anders moeten doen en u als college eerder in kennis moeten stellen”, citeerde Kock hem. Dat is opmerkelijk, aangezien het college zelf in november al werd geconfronteerd met de dreiging van een faillissement.
Er werd maandenlang geen huur betaald en toch duurde het tot september 2024 voordat Van der Wal bij de gemeente aanklopte voor extra middelen. “We hebben ons als college telkens voor ogen gehouden om in gesprek te zijn en te blijven”, aldus Kock, die ook toegaf dat die gesprekken “moeizaam tot stand zijn gekomen”.
Vertrouwen op de proef gesteld
De wethouder vroeg de raad geduld. Ze benadrukte dat er de afgelopen maanden hard is gewerkt aan een toekomstplan, dat vrijdag definitief wordt opgeleverd. “Een broedende kip moet je niet storen”, zei ze. “We zitten in het laatste stukje om het ei uit te laten komen.”
Maar in de raad groeit het wantrouwen. Camiel Vanderhoeven (D66): “Op dit moment is het te vaag en ondoorzichtig. De stukken moeten openbaar zijn en kloppen.” Rens Spijkers van de VVD noemde het proces “moeizaam” en waarschuwde voor het gebrek aan regie, hij riep het college ook op dit echt te pakken. Het CDA liet weten het zat te zijn om “met een steen in de maag” over de DRU te praten. Fractievoorzitter Jeanette Elstak: “Die broedende kip moet nu maar eens gaan leggen.”
Motie ingetrokken
De Lange diende een motie van aansporing in om sneller en steviger in te grijpen. “Ik had keuze uit een aantal moties met heftige benamingen, maar ik kies voor een nieuwe motie. Ik wil het college aansporen iets te doen en door te pakken.”
De motie roept het college op om voortvarend en transparant op te treden, waarbij directe verantwoording en structurele oplossingen voor financiële problemen worden geëist. Indien nodig moet de gemeente de huurovereenkomst via de rechter ontbinden en zelfs tijdelijk de exploitatie van de DRU overnemen, waarmee ingrijpende stappen niet worden geschuwd.
De motie kreeg geen meerderheid, dus werd hij niet in stemming gebracht. Andere partijen vonden haar te hard of te voorbarig. Vanderhoeven vatte het samen: “Je legt een bom onder het proces.” De VVD en Dorp en Plattelandbeweging wilden de motie steunen. Fractievoorzitter van die laatste, Herman Vreeman, wilde zelfs een hoofdelijke stemming.
Einde aan gesloten deuren?
Veel raadsfracties, van D66 tot CDA en PRO!, riepen op tot meer openheid en transparantie. De raad wil weten hoe het geld is besteed, wat de financiële status precies is en hoe het toekomstplan eruitziet. Het vertrouwen in de DRU en directeur-bestuurder lijkt vanuit de raad het dieptepunt bereikt te hebben. Zoals De Lange het samenvatte: “We zijn ver voorbij het punt van goed vertrouwen. Het gaat nu om harde cijfers en harde keuzes.”