Tot nu toe profiteren Duitse grensplaatsen als Bocholt, Emmerich en Kleve volop van Nederlandse consumenten, sommigen komen zelfs helemaal uit Utrecht of Amersfoort om voordelig boodschappen of drogisterijproducten in te slaan. Maar als het aan Brussel ligt, komt daar op termijn verandering in: ook Nederlandse winkels mogen straks inkopen doen waar het goedkoper is. Een maatregel die niet alleen gunstig is voor ondernemers, maar uiteindelijk ook voor consumenten in Nederland.
Afschaffen belemmerende regels
De plannen maken deel uit van een breder voorstel van de Europese Commissie om af te rekenen met de zogenoemde ‘verschrikkelijke tien’: tien regelgevingsterreinen die het werken en zakendoen over grenzen heen nu onnodig belemmeren. Die regels beperken volgens de EU de concurrentiepositie van Europa en staan samenwerking in de weg.
Eén van de belangrijkste voorstellen is het gemakkelijker maken van grensoverschrijdend werken. Nu nog moet een elektricien of bouwbedrijf uit Winterswijk voldoen aan extra papierwerk of dubbele eisen om een klus te doen in bijvoorbeeld Bocholt. In de praktijk gaat het om zo’n zesduizend gereguleerde beroepen, waarvan er nu slechts zeven in alle EU-lidstaten automatisch worden erkend.
Minder gedoe voor werknemers en werkgevers
Voor inwoners van de Achterhoek en de Duitse grensregio’s Borken en Kleve zou het schrappen van die regels een flinke verlichting betekenen. Wie over de grens werkt, krijgt nu nog te maken met ingewikkelde procedures rondom diploma-erkenning, sociale zekerheid en verzekeringen.
Zo heeft een tegelzetter uit Ulft nu nog een werkvergunning nodig om een opdracht in Anholt uit te mogen voeren. Als de voorstellen van kracht worden, is dat in de toekomst niet meer nodig. Ook werknemers in de zorgsector, waar veel vraag is aan beide zijden van de grens, profiteren hiervan.
Bedrijven profiteren, als eerste in de grensstreek
Naast werknemers profiteren ook bedrijven. Die mogen straks hun producten of grondstoffen inkopen in het buurland als de prijzen daar lager zijn. Dat is vooral gunstig voor ondernemers in de grensstreek, die nu vaak hogere kosten hebben dan hun Duitse concurrenten. Daarnaast wordt het eenvoudiger om personeel uit het buurland aan te nemen.
In de Achterhoek en in plaatsen als Bocholt is de roep om arbeidskrachten groot. Door de regels te versoepelen, hoopt de EU dat de grens minder een obstakel en meer een kans wordt.
Prijsverschillen blijven deels bestaan
Toch zullen niet alle prijsverschillen verdwijnen. Accijnzen op benzine en btw op producten blijven onder nationale bevoegdheid vallen. Dat betekent dat boodschappen doen in Bocholt of Emmerich voorlopig nog aantrekkelijk blijft, maar de verschillen zullen op termijn mogelijk kleiner worden.
Met deze voorstellen wil de EU de interne markt eerlijker en gelijkwaardiger maken. Vooral regio’s als de Achterhoek, Borken en Kleve zullen hiervan als eerste de voordelen merken. Als er meer gezamenlijke Europese standaarden komen en minder nationale voorschriften gelden, worden samenwerking en economische groei over de grens een stuk eenvoudiger.