“Wij hebben als kleine gemeenschap al veel geïncasseerd, er wordt hierachter al een zonneveld gebouwd. We hebben hierachter ook een ander zonneveld en er is een vergunning afgegeven voor een derde zonneveld”, aldus buurtbewoner Geert-Jan Hendriks. “Een vierde zonneveld van deze omvang is gewoon too much. We hebben kleine schouders, die straks een grote last gaan dragen.”
Hendriks wijst in verdere bezwaren naar het eigen beleid dat de gemeente heeft opgesteld. “Ons tweede punt is dat de gemeente een landschapsvisie heeft ontwikkeld, waarin staat dat het groene karakter van de omgeving behouden moet worden. En daar staat een groot zonneveld eigenlijk helemaal haaks op”, aldus de buurtbewoner. “Ons derde bezwaar is eigenlijk dat in de energietransitie de gemeente Oude IJsselstreek eigenlijk al vooroploopt. In vergelijking met de andere Achterhoekse gemeenten.” Oude IJsselstreek heeft zo'n drie keer meer duurzame stroomopwekking dan de andere Achterhoekse gemeenten.
Landschappelijke omgeving
Een andere tegenstander van het zonnepark is Bert van Asselt, directeur van GUV. Hij geeft aan dat bij de realisatie van het crematorium hem allerlei eisen en regels werden opgelegd om het gebouw in die landschappelijke omgeving te laten passen. Dit leidde tot extra kosten die oplopen zijn tot anderhalf miljoen euro. “Dat betekent dat wij het gebouw op schuren moesten laten lijken en het gebouw een behoorlijk eind van de weg af moest staan”, aldus Van Asselt. “Je krijgt bij wijze van spreken te horen dat je geen Laurier mag planten. Maar dat het Meidoorn of Esdoorn moet zijn. Het moest allemaal inheems, natuureigen en streekeigen zijn.”
Zwarte zee
Van Asselt hoopt dat het plan van tafel geveegd wordt. “Wat er nu op stapel staat bij Novar, dat is niet een klein plannetje. Dit is het compleet dichtgooien van alles wat je hier ziet. En dat ten aanzien van een plan met zonnepanelen, een deel daarvan zijn liggende zonnepanelen tot een meter hoog”, zegt de directeur. “Maar een deel ervan zijn ook oost-west trackers. Dat zijn dus die hele grote jongens die met de zon meedraaien en niet zoals een normaal zonnepaneel op de grond liggen. Die kunnen reiken tot vier, vijf meter hoogte. Het grootste bezwaar is dat je van natuurgebied, van een landschappelijke omgeving, één grote zwarte zee maakt. Je vernietigt het landschap.”