“We hebben hier in de buurt niet heel veel boeren en niet heel veel locaties”, vertelt Wiendels. “En de groepen die hiervoor zijn geweest, die hebben het soms ook een beetje verpest waardoor wij er niet meer terecht kunnen.” Het is niet de directe verantwoordelijkheid van de gemeente, toch vragen Montferlandse politieke partijen aandacht voor dit probleem. Met een raadsbreed gesteunde motie wordt de gemeente opgeroepen om in actie te komen. “Omdat dit een heel belangrijk punt is in de cultuur van het dorp en het houdt de jongeren ook van de straat”, vertelt Karin Straatsma van Helder. “En om het mooie feest van carnaval in stand te houden.”
De gemeente gaat daarom nu actief meedenken en in gesprek met de carnavalsverenigingen. “Daarbij wordt gevraagd om een inventarisatie te maken van hoeveel groepen er geen bouwplek hebben en welke mogelijkheden er eventueel zijn.” Wiendels heeft wel een idee voor een mogelijke oplossing. “Als er dan ooit een keer toch iets gebouwd zou kunnen worden, waar wij allemaal natuurlijk een financiële bijdrage aan kunnen doen”, geeft Wiendels aan. “Dan zou het wel leuk zijn om gewoon één hal en dan bijvoorbeeld elk jaar een andere groep daar in te laten. Dat wij bijvoorbeeld het ene jaar kopen en dan het andere jaar kunnen bouwen.”
Minder grote wagens
Hoewel er te weinig plekken zijn, verwacht bestuurslid Bastiaan Wigman van de 11jes niet dat er minder deelnemers zijn bij de Montferlandse optochten in 2024. “Als men toch graag carnaval wil vieren zullen ze misschien een andere creatieve manier vinden om het te blijven doen zonder stalling”, vertelt Wigman. “Alleen de creativiteit en de grote praalwagens, dat zien we ieder jaar wel wat minder worden.”
Foto: REGIO8