Ulft, Netherlands

 

Standbeeld voor naamgever van Achterhoek

Dichter en dominee Willem Sluiter heeft dinsdag, op zijn verjaardag, zijn eigen beeld gekregen. Het beeld staat bij de Grote Kerk in Neede, recht tegenover de plek waar hij in 1627 geboren werd.
Jasper Hazelaar | 25 maart 2022 11:53 | Aangepast op 25 maart 2022 11:53
Sluiter gaf in de zeventiende eeuw in een van zijn gedichten het oostelijke deel van Gelderland de naam 'Achterhoek' en staat bekend als naamgever van de regio. In de Grote Kerk werd de verjaardag van Sluiter dinsdag grootst gevierd. "Het is feest vandaag", begint Arend Heideman zijn verhaal tegenover Omroep Gelderland. Hij is één van de drijvende krachten achter het initiatief voor de komst van het beeld. Als je om je heen kijkt dan zie je overal de leeuwerik. Het vogeltje wordt veelvuldig beschreven in de gedichten van Sluiter.

Kinderen van de Leeuwerikschool in Neede, een school voor speciaal onderwijs, hebben de afgelopen maanden leeuweriken gemaakt. "Samen met kunstenaar Anton ter Braak en dichter Sander Grootendorst zijn ze aan de slag gegaan", vertelt Heideman. Als klap op de vuurpijl hebben de kinderen ook nog een lied gemaakt dat ze samen met muzikant Ellen Tackenkamp ten gehore brengen. Opmerkelijk stuk in de tentoonstellingsruimte is een chocoladehoofd van Willem Sluiter.

'Ik heb twee varianten'
De plaatselijke bakker wilde de verjaardag extra feestelijk maken en besloot het standbeeld dat kunstenaar Anton ter Braak gemaakt heeft, na te maken in chocola. "Ik heb twee varianten, melk en puur", vertelt bakker Marcel Stroet. De beelden zijn te winnen: "Wie de mooiste zin over de Achterhoek schrijft, kan er één winnen." De organisatie achter de feestelijkheden had de bakker gevraagd om iets lekkers bij de koffie te maken. Dat liep dus een beetje uit de hand. De tentoonstelling met de chocoladekoppen van Willem Sluiter, is zaterdag voor iedereen open.

Bronzen beeld
De onthulling van het borstbeeld waar Anton ter Braak maanden mee bezig is geweest was het hoogtepunt van de dag. Slechts één foto had hij dat hij als voorbeeld kon gebruiken. Het beeld wordt onthuld door Boh Foi Toch-voorman Hans Keuper, de eerste winnaar van de Willem Sluiter Prijs. Dit is een prijs voor mensen die de Achterhoek positief voor het voetlicht brengen. Als het publiek aftelt en Keuper de Needse vlag van het beeld trekt komt het beeld tevoorschijn. Een applaus volgt en Ter Braak toont een glimlach op zijn gezicht.

'Tevreden'
"Ik ben tevreden", zegt de kusntenaar. "De werkgroep heeft regelmatig bij mij in het atelier gestaan om te zien waar ik mee bezig was en hoe het beeld eruit zou komen te zien. Dat heeft geleid tot een hele mooie samenwerking en uiteindelijk een mooi beeld." Bij een feestje hoort ook een lekker drankje. En daarom is er ook een biertje gebrouwen met de naam Het Sluitertje. Needenaar Herbert Leusenkamp zorgt ervoor dat binnenkort het biertje bij de lokale VVV en de streekwinkel te koop is.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Standbeeld|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25