Ulft, Netherlands

NOS zendt documentaire 'De 46 van Rademakersbroek' uit

De NOS zendt donderdagavond de documentaire ‘De 46 van Rademakersbroek, een vergeten represaille’ uit. De documentaire vertelt het verhaal van de executie van 46 mannen door de Duitsers, als wraak voor een verzetsactie van De Bark in Varsseveld.
Redactie REGIO8 | 4 mei 2023 16:27 | Aangepast op 4 mei 2023 16:27
De verzetsleden die in een boerderij in de Achterhoek verbleven hebben in 1945, nadat vier Duitse militairen de groep had ontdekt, de Duitsers gedood. Als wraakactie besloten de nazi’s 46 verzetsstrijders uit het hele land te executeren, waarbij verzetsstrijders uit de gevangenis De Kruisberg in Doetinchem zijn gehaald. Vier weken voordat de omgeving werd bevrijd, werden de 46 mannen doodgeschoten op een akker vlakbij Varsseveld. In de documentaire komen nabestaanden van de slachtoffers, getuigen van de executie en leden van de verzetsgroep aan het woord. Eerder dit jaar werden 46 foto's van de slachtoffers bij een herdenking in Varsseveld getoond.

Tijdens de uitzending van de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zal er ook overgeschakeld worden naar Aalten. NOS-presentatrice Annechien Steenhuizen zal daar praten met de directeur van het Nationaal Onderduikmuseum over het grote aantal (Joodse) onderduikers die daar tijdens de oorlog onderdak vonden. De documentaire is om 20.45 uur te zien op NPO2.

Foto: REGIO8 (Archief)

Lees meer over:

documentaire|

Lees ook

Duitse documentaire over Dinxperlo en Suderwick hit op YouTube

De Duitse journalist Matthias Schwarzer heeft een documentaire gemaakt over het leven in het Achterh...

Vordense documentairemakers houden Achterhoek spiegel voor

Drie jaar lang werkten documentairemakers Ineke Heinen en Fons Rouwhorst uit Vorden aan een document...

Fans verbaasd over film Zwarte Cross

Een film over de Zwarte Cross, dat moet wel een bioscooptopper worden. Maar dat de documentaire 'Zwa...

Documentaire over festival de Zwarte Cross

Lars Gierveld en Floor van der Kemp hebben een documentaire gemaakt over de Zwarte Cross. De film le...