Ulft, Netherlands

Duitse documentaire over Dinxperlo en Suderwick hit op YouTube

FOTO: Matthias Schwarzer
De Duitse journalist Matthias Schwarzer heeft een documentaire gemaakt over het leven in het Achterhoekse Dinxperlo en de Duitse grensplaats Suderwick. 'Das Dorf, das in zwei Ländern liegt' is in een paar dagen een hit op YouTube en al bijna 300.000 keer bekeken.
Anton Adelaar | 23 april 2024 11:06 | Aangepast op 23 april 2024 11:06
"Ik ben tevreden met de ontvangst die de video krijgt", vertelt Schwarzer, geboren in de Duitse stad Warendorf. De journalist publiceert vaker grensverhalen op zijn YouTube-kanaal en het verbaast hem dan ook niet dat de video sinds vrijdag al vaak is aangeklikt. "Mijn publiek houdt van grensverhalen. Ik reis graag de wereld rond en breng verhalen uit allerlei verschillende regio's en landen voor mijn YouTube-kanaal."

Volgens Schwarzer is de documentaire een vervolg op zijn YouTube-serie 'Reizen & Leren' waarin de journalist 'ongewone plekken' introduceert met een 'ongewoon (grens)verhaal'. "In mijn film laat ik de bijzonderheden zien die dit directe samenleven aan de grens met zich meebrengt. Het verhaal over Suderwick en Dinxperlo was het perfecte vervolg op deze serie. Het zijn twee dorpen die worden gescheiden door de nauwelijks zichtbare staatsgrens die langs de dorpsweg loopt. Ik was geïnteresseerd in hoe mensen daar precies samenleven, hoe ze met elkaar praten en welke bijzonderheden dit samenleven met zich meebrengt."

'Dexit of Nexit'
Daarnaast was de journalist nieuwsgierig naar de geschiedenis van beide dorpen. "Hoe het leven daar vroeger was, toen er bijvoorbeeld nog grenscontroles, slagbomen en hekken waren. En ik wilde weten hoe mensen denken over de huidige politieke ontwikkelingen, nu er bijvoorbeeld aan beide kanten dreigingen van een ‘Dexit’ of ‘Nexit’ zijn", legt Schwarzer uit.

Ook in het Engels
De documentaire is vooralsnog alleen in het Duits te zien op het Duitse YouTube-kanaal van Schwarzer. Volgend weekend verschijnt ‘Das Dorf, das in zwei Ländern liegt’ ook in het Engels op zijn internationale kanaal. "Dan kunnen alle Nederlanders de film begrijpen." En hierna stopt het niet. "Het grensgebied rond Duitsland, Nederland en België biedt nog steeds veel bezienswaardigheden en verhalen. Ik weet alleen nog niet precies waar ik heen ga in de omgeving", aldus de journalist.

Meest gelezen

Mooi weer zorgt voor drukte bij zwembaden en ijssalons in De Achterhoek

Nick Hermsen | Bart Sollman | Viggo Zweverink | 1 mei 2024 16:52

Lees ook

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

De nabijheid van Nederland is één van de vijf sterkste punten waarmee Bocholt zich onderscheidt van ...

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Het is dinsdag precies 75 jaar geleden dat Elten onderdeel werd van Nederlands grondgebied. Op 23 ap...

Bewoners blussen schuurbrand in Dinxperlo, oorzaak nog onbekend

De bewoners van een woning in Dinxperlo hebben dinsdagavond een brand in hun schuur snel weten te bl...

Oekraïner (29) betrapt met wapens nabij grensovergang Beek

Medewerkers van de Marechaussee hebben maandag een 29-jarige Oekraïner aangehouden bij een grenscont...

Moordenaar Elten ‘zag de duivel in zijn partner’

De 23-jarige Duitse vrouw die augustus vorig jaar in de Duitse grensplaats Elten dood werd aangetrof...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...