Ulft, Netherlands

Duitse documentaire over Dinxperlo en Suderwick hit op YouTube

FOTO: Matthias Schwarzer
De Duitse journalist Matthias Schwarzer heeft een documentaire gemaakt over het leven in het Achterhoekse Dinxperlo en de Duitse grensplaats Suderwick. 'Das Dorf, das in zwei Ländern liegt' is in een paar dagen een hit op YouTube en al bijna 300.000 keer bekeken.
Anton Adelaar | 23 april 2024 11:06 | Aangepast op 23 april 2024 11:06
"Ik ben tevreden met de ontvangst die de video krijgt", vertelt Schwarzer, geboren in de Duitse stad Warendorf. De journalist publiceert vaker grensverhalen op zijn YouTube-kanaal en het verbaast hem dan ook niet dat de video sinds vrijdag al vaak is aangeklikt. "Mijn publiek houdt van grensverhalen. Ik reis graag de wereld rond en breng verhalen uit allerlei verschillende regio's en landen voor mijn YouTube-kanaal."

Volgens Schwarzer is de documentaire een vervolg op zijn YouTube-serie 'Reizen & Leren' waarin de journalist 'ongewone plekken' introduceert met een 'ongewoon (grens)verhaal'. "In mijn film laat ik de bijzonderheden zien die dit directe samenleven aan de grens met zich meebrengt. Het verhaal over Suderwick en Dinxperlo was het perfecte vervolg op deze serie. Het zijn twee dorpen die worden gescheiden door de nauwelijks zichtbare staatsgrens die langs de dorpsweg loopt. Ik was geïnteresseerd in hoe mensen daar precies samenleven, hoe ze met elkaar praten en welke bijzonderheden dit samenleven met zich meebrengt."

'Dexit of Nexit'
Daarnaast was de journalist nieuwsgierig naar de geschiedenis van beide dorpen. "Hoe het leven daar vroeger was, toen er bijvoorbeeld nog grenscontroles, slagbomen en hekken waren. En ik wilde weten hoe mensen denken over de huidige politieke ontwikkelingen, nu er bijvoorbeeld aan beide kanten dreigingen van een ‘Dexit’ of ‘Nexit’ zijn", legt Schwarzer uit.

Ook in het Engels
De documentaire is vooralsnog alleen in het Duits te zien op het Duitse YouTube-kanaal van Schwarzer. Volgend weekend verschijnt ‘Das Dorf, das in zwei Ländern liegt’ ook in het Engels op zijn internationale kanaal. "Dan kunnen alle Nederlanders de film begrijpen." En hierna stopt het niet. "Het grensgebied rond Duitsland, Nederland en België biedt nog steeds veel bezienswaardigheden en verhalen. Ik weet alleen nog niet precies waar ik heen ga in de omgeving", aldus de journalist.

Lees ook

Dit doet de grensregio om lerarentekort tegen te gaan

Er wordt van alles gedaan om het lerarentekort in de grensregio tegen te gaan. Vooral de Duitse gren...

Waarschuwing voor topdrukte door vakanties én EK

Wie tussen 14 juni en 14 juli met de auto de grens over wil steken naar Duitsland, moet rekening hou...

Nog altijd zorgen over drinkwater in Achterhoek, kookadvies geldt tot woensdag

Ruim twintigduizend inwoners van de Achterhoek moeten in ieder geval tot woensdagavond hun kraanwate...

Eibergse is nu huisarts in Isselburg, Kleve aast op Nederlandse artsen

Inwoners van de Duitse grensplaats Isselburg kunnen weer terecht bij een huisarts in hun dorp, en di...

Straffen voor Achterhoekers na verkrachten en verkopen van minderjarig meisje

Twee Achterhoekers, uit Wehl en Dinxperlo, zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij mensenhandel en d...

Grote zorgen na ontdekking van PFAS in zwemwater

Tot nu toe is er op twee plekken in de Achterhoek PFAS gevonden in recreatiewater. Er wordt daarom n...