Ulft, Netherlands

 

Vordense documentairemakers houden Achterhoek spiegel voor

Drie jaar lang werkten documentairemakers Ineke Heinen en Fons Rouwhorst uit Vorden aan een documentaire over de schoonheid en veranderingen van de Achterhoek. De film 'Bespiegelingen over de Achterhoek' ging in februari in première en is zaterdagavond voorlopig voor het laatst te zien in het Kulturhus in Vorden.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 10 maart 2023 15:46 | Aangepast op 10 maart 2023 15:46
"We hebben heel veel positieve reacties gehad", laat initiatiefnemer Ineke Heinen weten. "We waren zelf een beetje gespannen omdat wij er zó lang mee bezig waren geweest. Dan weet je niet goed hoe het over zal komen, maar we waren zeer verrast door de positieve reacties." De documentairemakers willen met de film het verleden, heden en toekomst van de regio schetsen. Ook de echte kracht van de Achterhoek komt volgens hun naar voren. "Heel veel mensen denken dat het Naoberschap en het dialect hetgeen is wat de Achterhoek uniek maakt, maar dat is eigenlijk niet zo", aldus Heinen. "Het zijn eigenlijk de natuur en de verschillende landschapstypes die nergens anders in Nederland voorkomen, alleen in de Achterhoek."

Samen met vele Achterhoekse muzikanten, filmmakers en technici werkten ze aan het eindresultaat. Dorpsgenoot Stef Woestenenk werd gevraagd om een lied te schrijven. "Het heet De Verandering en het gaat over de verandering van het landschap, maar ook de verandering van de mens en de invloed van de mens op dat landschap", aldus de zanger die veel verwacht van de documentaire. "Ik denk dat het als een lopend vuurtje door de Achterhoek zal gaan en dat iedereen die er van hoort het graag wilt zien", aldus Woestenenk. "En dat iedereen die hem gezien heeft er graag over verteld."

Dialect, Nederlands en Engels
In het lied zingt hij in het dialect, het Nederlands en het Engels. "Dat heeft met die verandering te maken. Mijn opa sprak dialect, mijn ouders spraken een mix en zelf spreek ik dialect net als het Engels", legt de Vordenaar uit. "Als ik wil kan ik wel plat praten maar dan zet ik een soort knopje aan. In de toekomst is het maar de vraag of wij Nederlands blijven praten, ook in taal hebben wij dus een verandering

Andere plekken
Na een tijdelijke pauze willen de makers na de zomer de boer op met de docu. "Het plan is om na de zomer op andere plekken te gaan draaien zodat alle mensen in de Achterhoek de gelegenheid zullen krijgen om de film te gaan bekijken", schetst Heinen. Onder andere de DRU en het Barghse Huus staan op de wensenlijst van de makers.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Bronckhorst|documentaire|Vorden|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Grootste verkeersader van de Achterhoek gaat twee weken dicht

Charlotte van de Kant | Davie Klein Gunnewiek | 29 mrt 2023 15:20

Lees ook

Man (22) overleden na ongeval in Halle

Een 22-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek is dinsdagochtend om het leven gekomen bij een o...

Documentaire over festival de Zwarte Cross

Lars Gierveld en Floor van der Kemp hebben een documentaire gemaakt over de Zwarte Cross. De film le...

Hoogwater zorgt voor veel bekijks bij de IJssel in Bronkhorst

Door de vele regenval van de afgelopen tijd is de IJssel ver buiten haar oevers getreden. Het hoge w...

Dorpsstraat in Laag-Keppel vanaf maart weer afgesloten

De Dorpsstraat in Laag-Keppel is vanaf maandag 20 maart afgesloten voor doorgaand verkeer. Door het ...

Grote brand legt schuur bij Zelhem in de as

Een schuur in het buitengebied van Zelhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgebrand. Een naa...

Nieuwe jeugdburgemeester Jorik wil Bronckhorst verduurzamen

Jorik de Greef (10) uit Hengelo is de nieuwe jeugdburgemeester van gemeente Bronckhorst. Vijf kandid...