Ulft, Netherlands

Middeleeuwse kazemat in virtual-reality te zien

Doetinchem gaat de eeuwenoude kazemat die in 2018 werd ontdekt zichtbaar maken voor het grote publiek. Met een virtual reality-tentoonstelling in het Stadsmuseum komt de geschiedenis van de stad vanaf april 2023 tot leven.
Sterre | 12 september 2022 14:08 | Aangepast op 12 september 2022 14:08
Tijdens de vernieuwing van de Terborgseweg werd onder het kruispunt bij het stadhuis van Doetinchem de middeleeuwse kazemat ontdekt. Deze stamt uit 1533 en is één van de oudste kazematten die ooit gevonden in Nederland. Betrokkenen betreurden het destijds dat de vondst in verband met het kruispunt weer werd afgedekt. Maar na jaren onderzoek is er nu een manier gevonden om de muur visueel zichtbaar te maken, via virtual reality.

Directeur Esther Ruesen van het Stadsmuseum, waar de kazemat digitaal te bewonderen valt, is blij met de uitkomst: “Onze wens is op meerdere plekken zichtbaar te zijn in de binnenstad. Dit project sluit daar goed bij aan. Want naast het zichtbaar maken van de muur in ons museum, komt er ook een QR-code bij het kruispunt. Op die manier kunnen mensen buiten de muren van ons museum de kazemat ook bezichtigen."

'Complex en duur'
De gemeente en het Stadsmuseum hebben de afgelopen jaren gezocht naar een manier om de muur zichtbaar te houden. Het meest ambitieuze scenario was om een boven- en ondergronds bezoekerscentrum te maken, maar er is ook gekeken naar het plaatsen van een glasplaat in de grond. Al deze plannen bleken ‘complex en duur’, meldt de gemeente: “Daarom kiezen we er nu voor om de kazemat virtueel zichtbaar te maken. Mogelijk dat het fysiek zichtbaar maken in de toekomst wel kan. Tot die tijd is het bouwwerk goed geconserveerd in de grond."

Veel vernietigd
De kazemat was voor Nederland zeer bijzondere archeologische vondst, die herinnert aan de tijd dat Doetinchem een vestingstad was. Het feit dat er in de Tweede Wereldoorlog veel van de Doetinchemse architectuur en historie is vernietigd, maakte de vondst extra waardevol.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Inwoners willen meer relaxen en loungen in centrum Doetinchem

Het idee om verschillende zit- en relaxvlonders te plaatsen in de Doetinchemse binnenstad, is tijden...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...