Ulft, Netherlands

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Foto: REGIO8
Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgebied aangetrokken kunnen worden. Volgens Heidi de Ruiter, woordvoerder van het district, kampt de Euregio Rijn-Waal al langere tijd met een tekort aan artsen en specialisten. Ook de grootste zorgverzekeraar van de Achterhoek, Menzis, luidde al eerder de noodklok.
Anton Adelaar | 9 april 2024 17:09 | Aangepast op 9 april 2024 17:09
Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit en Verzekeraars wachtlijsten van het laatste kwartaal van 2023 blijkt dat in de gemeenten Winterswijk, Lochem en Doetinchem een tekort is aan huisartsen. Doetinchem spant daarbij in negatieve zin de kroon met tien tot 49 wachtenden. Deze cijfers komen terug in een kaart (zie onderstaande afbeelding) die de verzekeraar heeft gepubliceerd. De cijfers reflecteren niet het werkelijk aantal Achterhoerkers zonder huisarts. Ze zijn gebaseerd op het aantal mensen dat zich heeft gemeld voor een bemiddeling bij een zorgverzekeraar. Menzis ziet het als indicatie voor de vraag naar huisartsen in de regio.
Foto: Nederlandse Zorgautoriteit en Verzekeraars wachtlijsten
Hoewel de cijfers misschien lijken mee te vallen, moeten we het probleem volgens Menzis niet bagatelliseren. ‘Als er niets gebeurt, loopt dit tekort de komende jaren verder op. Het is niet meer vanzelfsprekend dat een patiënt zich zo maar kan inschrijven bij iedere huisarts. Veel praktijken zitten vol. Sommige artsen nemen geen nieuwe patiënten meer aan’, schrijft de zorgverzekeraar op haar website.

Huisartsen zijn druk
Menzis ziet meerdere oorzaken voor het tekort. Zo is het moeilijker geworden om patiënten door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidzorg of een verpleeghuis. Ook hebben huisartsen meer taken gekregen: ‘Het gaat onder meer om taken die eerder medisch specialisten in het ziekenhuis uitvoerden. Denk aan de (chronische) zorg voor mensen met diabetes, longaandoeningen COPD en/of astma of hart- en vaatziekten. Ook is het drukker geworden door de vergrijzing, toename van chronische ziekten en omdat ouderen langer thuis blijven wonen. Daardoor blijven ze ook langer een beroep doen op hun eigen huisarts.’

Samenwerking grensregio
Het huisartsentekort is volgens Menzis vooral zichtbaar in gebieden die iets minder dichtbevolkt zijn, zoals de Achterhoek: ‘Om dit probleem goed aan te pakken, is goede samenwerking nodig op alle niveaus.’ Daar is Kreis Kleve het mee eens. Het Duitse district heeft (ook) geen exacte cijfers over de tekorten aan de Duitse kant, maar ze 'krijgen wel signalen van mensen die bijvoorbeeld van Nederland naar Duitsland zijn verhuisd en in Duitsland geen huisarts kunnen vinden'.

Alle gemeenten een tekort
Volgens het Kreis, dat strekt van de Nederlandse grens bij Venlo tot Zevenaar, is er in bijna alle gemeenten in het gebied sprake van een tekort aan huisartsen. Omdat het probleem aan allebei de kanten van de grens speelt, wordt de samenwerking gezocht. “Samen met de Kassenärtzliche Vereinigung (Duitse ziektekostenverzekeraars, red.) wil Kreis Kleve in samenwerking met de Nederlandse verantwoordelijke instanties onderzoeken of het mogelijk is om nieuwe artsen te trekken", laat woordvoerder De Ruiter van de Euregio Rijn-Waal weten. Welke Nederlandse instanties hieraan meewerken, maakt Kreis Kleve later bekend. Ook is nog onduidelijk hoe de samenwerking er uit gaat zien.

'Burenhulp'
Volgens de woordvoerder vindt er al samenwerking op het gebied van zorg plaats. "Zo verleent Kreis Kleve 'burenhulp' bij medische noodgevallen in bijvoorbeeld de gemeente Montferland." Dit betekent dat bijvoorbeeld een Duitse ambulance eerder ter plaatse is bij een noodgeval in bepaalde Achterhoekse gebieden dan een Nederlandse.

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Meer groen, minder auto's, maar meer bezoekers; dat is kortgezegd het plan van de gemeente om de bin...

Promotie ver weg voor De Graafschap na thuisverlies tegen ADO

Promotie naar de eredivisie lijkt ver weg voor De Graafschap. ADO Den Haag was dinsdagavond op een s...

'Europapa' van Joost galmt vanuit de Catharinakerk door Doetinchem

De klanken van het nummer ‘Europapa’ galmden dinsdagmiddag door de binnenstad van Doetinchem. Stadsb...

Aanvaller uit Lochem tekent eerste profcontract bij FC Twente

Jort Ribbers heeft een contract tot 2026 getekend bij voetbalclub FC Twente. De negentienjarige aanv...

Auto volledig uitgebrand op parkeerplaats in Doetinchem

Een auto is zondagmiddag volledig uitgebrand op een parkeerplaats in Doetinchem. Er zaten tijdens de...

Geliefde speelfontein keert terug in centrum van Doetinchem

De bekende speelfontein staat vanaf volgende week weer in het centrum van Doetinchem. De PlayFounta...