Ulft, Netherlands

Knufing stopt bij 8RHK en VNO-NCW, mogelijk vanwege integriteitskwestie

Foto: REGIO8, Knufing (rechts)
Koen Knufing is gestopt als vicevoorzitter van de Achterhoek Board en als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Achterhoek. Knufing spreekt over ‘moverende redenen’, vermoedelijk speelt er een integriteitskwestie rond zijn bouwbedrijf.
Jasper Hazelaar | 21 februari 2024 13:18 | Aangepast op 21 februari 2024 13:18
Vorige week bleek namelijk dat een ‘vooraanstaand bestuurder’ uit de Achterhoek met zijn bouwbedrijf valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Daardoor konden klanten frauderen, zo oordeelt het Openbaar Ministerie. De man, bestuurder bij het bouwbedrijf, kreeg net als zijn zaak een boete van 20.000 euro opgelegd, naast een taakstraf van honderd uur. Hoewel 8RHK en VNO-NCW dit niet bevestigen, lijkt het stoppen van Knufing een teken aan de wand. Zelf is Knufing al meerdere dagen niet bereikbaar voor een reactie.

Het onderzoek naar de Achterhoekse bestuurder startte nadat een andere ondernemer door de Belastingdienst werd gecontroleerd. Ingediende facturen bleken niet te kloppen. “Zo heeft het bouwbedrijf onder meer de privéwoning van een klant verbouwd, maar een deel van de kosten op andere, bestaande en niet bestaande, bouwprojecten van vennootschappen van die klant geboekt door middel van valse facturen”, meldt het Openbaar Ministerie.

Privézwembad
Op dezelfde wijze zou bij een broer van deze klant een privézwembad zijn aangelegd. “Daarbij zou het bouwbedrijf ook onderaannemers hebben bewogen tot het opmaken van valse facturen”, aldus het Openbaar Ministerie. “De bestuurder en zijn bouwbedrijf fungeerden als aannemer van deze klanten, die eerder een boete en taakstraf opgelegd kregen wegens belastingfraude en valsheid in geschrift.”

‘Moverende reden’
Zowel bij VNO-NCW als 8RHK reageert Knufing met dezelfde algemene reactie: “Om mij moverende redenen heb ik besloten om met onmiddellijke ingang mijn bestuurlijke taken neer te leggen. Ik wil mij thans volledig focussen op de verdere uitbouw en groei van de diverse ondernemingen waarbij ik als bestuurder betrokken ben.”

Lees ook

Nieuwe ‘hub’ in Lichtenvoorde is voorbode voor de Achterhoek

Lichtenvoorde heeft een primeur te pakken, donderdag is daar de eerste 'mobiliteitshub' van de Achte...

Emoties op de DRU, Kaak-CEO is Officier in Orde van Oranje-Nassau

Lodewijk van der Borg, de CEO van Royal Kaak uit Terborg, is dinsdag in het CIVON Innovatiecentrum i...

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen...

Politie veegt groep criminele jongeren op in Oude IJsselstreek

Acht jongeren tussen de zestien en 23 jaar oud uit Aalten en Oude IJsselstreek zijn opgepakt, onder ...

Achterhoek heeft nieuwe Regio Deal, wel minder dan gehoopt

De Achterhoek heeft een nieuwe Regio Deal met Het Rijk binnengesleept ter waarde van 25 miljoen euro...

OM: Keel van vermiste Wico uit Borculo werd doorgesneden

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 29-jarige Arnhemmer van het vermoorden van Wico van Leeuwen. Hi...