Ulft, Netherlands

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

Foto: 8RHK
De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen 'de regio' en Den Haag te verkleinen. Als een van de tien gebieden is de Achterhoek aangewezen voor een 'regiodialoog'. Doel daarvan is uiteindelijk zorgen voor meer leefbaarheid en een eerlijkere verdeling, met het rapport 'Elke Regio Telt' in de hand.
Jasper Hazelaar | 3 maart 2024 11:36 | Aangepast op 3 maart 2024 11:36
Dit rapport verscheen vorig jaar maart en schetste een duidelijk beeld van de ongelijkheid die in Nederland bestaat. De Achterhoek is een van de gebieden die stelselmatig werd achtergehouden door de landelijke overheid omdat het Rijksgeld vooral naar de Randstad en Eindhoven ging. Voor de Doetinchemse burgemeester Mark Boumans, ook voorzitter van het samenwerkingsverband 8RHK Ambassadeurs, was het destijds de bevestiging van een gevoel dat al langer bestond. Ook minister-president Mark Rutte erkende het rapport en bevestigde dat er door modellen jarenlang te weinig geld naar de regio is gegaan.

Er ligt inmiddels een lijst met zaken die beter kunnen, waaronder de 'investeringslogica' van het Rijk en het versterken van onderlinge relaties. Ook wordt aanbevolen om langjarige structurele investeringen aan te gaan. “Wij kunnen ons goed vinden in de aanbevelingen uit het rapport", aldus Boumans. "In de Achterhoek bijvoorbeeld is de innovatiekracht groot, de governance structuur is een voorbeeld voor Nederland en de regio barst van ambitie. Daarom kunnen regio’s het Rijk ook helpen, het gaat wat mij betreft echt om samenwerking."

'Regiodialogen'
De Rijksoverheid ziet het aanwijzen van de tien regio's als een volgende stap. De gebieden worden gebruikt om 'regiodialogen' op te zetten. 'Door het gesprek op te zoeken in verschillende regio’s is niet alleen aandacht voor de regionale opgaves en hoe deze duurzaam op te lossen, maar wordt ook duidelijk waar de samenwerking tussen het rijk en de regio versterking nodig heeft', zo schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken over de ambitie met de aanwijzing.

Van Limburg tot Friesland
Naast de Achterhoek zijn er nog negen regio's die op een zelfde manier worden betrokken. het gaat om Noord- en Oost-Groningen, Zuid- en Oost-Drenthe, Zuid-, Midden- en Noord-Limburg, Zeeuws-Vlaanderen, de Kop van Noord-Holland, Zuidoost- en Noord-Fryslân en Twente.

Lees ook

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...

Vulcanus mag filters plaatsen, maar boetes blijven boven hoofd hangen

IJzergieterij Vulcanus krijgt van Doetinchem de ruimte om twee nieuwe schoorstenen te bouwen mét een...

Beveiliger op gemeentehuis van Berkelland vanwege 'agressief gedrag'

Sinds begin deze maand zet Berkelland een beveiliger in rondom raads- en commissievergaderingen in h...

Doesburg twijfelt over toekomst, stapt gemeente richting de Achterhoek?

Doesburg heeft een onderzoek ingesteld naar de eigen toekomst. Op dit moment is de Hanzestad een zel...

Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten

Lokale partijen timmeren al jaren aan de weg in de Achterhoek, maar de onderlinge samenwerking van f...