Ulft, Netherlands

Doetinchemse horeca zorgt voor kerstdiners

Horecazaken uit Doetinchem zorgen dat bijna achthonderd personen met een minimaal inkomen vrijdagavond alsnog kunnen genieten van een kerstdiner met drie gangen. Met het project 'Het Grootste Kerstdiner' hopen de initiatiefnemers en alle andere betrokkenen de donkere dagen voor minima én de horeca op te fleuren.
Tim Rondeel | 4 januari 2022 19:30 | Aangepast op 4 januari 2022 19:30
“Drie weken terug zaten we samen aan de keukentafel en bedachten we dat we iets moesten doen”, aldus Maarten Op de Weegh, die samen met Stadscafé Simons-eigenaar Robby Welling het initiatief nam. “We moeten de horeca ondersteunen en we moeten ook iets doen voor de mensen die het nodig hebben, zo kwam dit idee samen.” Volgens Op de Weegh, ook bestuurslid bij de Voedselbank, betekent het veel voor de inwoners die een kerstdiner ontvangen: "Het geeft hoop, het geeft perspectief. We hebben mensen aan de lijn gehad die zeiden: 'Ik ga voor het eerst in jaren de kersttafel weer mooi dekken, ik ga een kaarsje aansteken en er gewoon een feest van maken.' Die hoop en dat perspectief, dat mensen huilend opbellen, daar doe je het voor. Een klein beetje warmte in donkere dagen."

De zaken die meedoen aan 'Het Grootste Kerstdiner' zorgen elk voor eigen gerechten. Naast Simons zijn het Hotel Villa Ruimzicht, Eetwinkel Van Mien, LEV Foodbar, Gringo’s, Macamba, Pinchos, Het Borghuis, Eetcafé 't Stads-Basteon en Bar & Bistro Jules. “Iedereen heeft de vrije hand gekregen om zijn eigen handtekening in de gerechten te krijgen en een mooi driegangenmenu te maken,” aldus Welling. De diners worden op kerstavond door veertig vrijwilligers bezorgd bij in totaal 320 huishoudens, volgens Welling een behoorlijke uitdaging: “Normaal gesproken zou het kerstdiner een soort kerstlunch worden en het zou in de zaak zijn. Dat doe je wel vaker, dus dat is eenvoudig. Nu moet je bezorgen en dat neemt al extra druk en vooral logistieke planning met zich mee.”

Tweede editie in 2022
'Het Grootste Kerstdiner' wordt bekostigd door donateurs, die voor 17,50 euro een maaltijd konden sponsoren. De ongeveer achthonderd inwoners die een diner ontvangen zijn onder meer cliënten van Stichting Mini Manna, De Stadskamer, De Voedselbank en Iriszorg. “Eigenlijk is dat nog maar een tipje van de ijsberg”, zegt Op de Weegh. “In totaal zou het gaan om zo’n zesduizend mensen in Doetinchem die hier gebruiken van zouden mogen maken. We gaan volgend jaar ook door dus op die zin hopen we volgend jaar op nog grotere getallen en evenveel bereidheid als dat we nu hebben gevonden.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Kerstmis|horeca|

Lees ook

Inzet voor dorpscafé levert Voor-Beltrum een landelijke prijs op

Vrijwilligers uit het dorp Voor-Beltrum hebben de Gouden Pit gewonnen. De lokale bouwcommissie ‘Ande...

Volkszanger Tinus Hoekstra heeft nu eigen kroeg in zijn Doetinchem

De Doetinchemse volkszanger Tinus Hoekstra heeft zaterdagmiddag zijn café aan de Grutstraat in Doeti...

Jonge Achterhoekers leven culinaire droom in Frans sterrenrestaurant

Sjaak-Jan de Jong uit Ulft en de Lichtenvoordse Anne Bluemink werken hard aan hun gemeenschappelijke...

Hotel Ruimzicht uit Zeddam in race om beste leerbedrijf te worden

Het Zeddamse hotel restaurant Ruimzicht is in de race om het beste leerbedrijf van het jaar 2024 te ...

Ook komende vijf jaar forse investering in binnenstad van Doetinchem

Vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente investeren tot en met 2028 meer dan vier ton in de bin...

Geen arbeidsmigranten, maar hotel bij Sin Chen in Zeddam

Het bekende restaurant Sin Chen gaat een hotel beginnen aan de achterzijde van het gebouw. Recent ma...