Ulft, Netherlands

Boer laat D66 zien hoe hij minder stikstof uitstoot

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en Kamerlid Tjeerd de Groot zijn vrijdagmiddag op bezoek geweest bij boer John Arink in Lievelde. De agrariër liet de Kamerleden zien hoe zijn zogenaamde 'no input-boerderij' bij kan dragen aan het behalen van de stikstofdoelen in Nederland.
Redactie REGIO8 | 14 augustus 2022 14:30 | Aangepast op 14 augustus 2022 14:30
Inmiddels is John al bijna tien jaar 'no input-boer'. "Dat betekent dat wij geen kunstmest of voer voor de dieren inkopen", geeft hij aan bij Omroep Gelderland. "Alles wat wij nodig hebben, produceren we zelf." Met zijn boerderij heeft hij zelf dertig hectare grond, en hij pacht daarnaast nog honderd hectare van Natuurmonumenten. "We hebben hier vijftig melkkoeien. De kalfjes van die koeien houden we 2,5 jaar, voordat we ze naar de slachter brengen. In totaal zijn er dus ongeveer 120 koeien hier, maar dat zijn meer kalfjes dan volwassen dieren. Het voer voor al die dieren produceren we zelf op ons land."

Het is een andere manier van boeren dan veel van zijn collega's gewend zijn. "Wij hebben minder dieren per hectare dan anderen", zegt Arink. "Omdat we geen kunstmest of krachtvoer hoeven te kopen, hebben we ook minder kosten." In zijn boerderijwinkel verkoopt John alles wat er op zijn boerderij wordt geproduceerd: vlees, brood, melk, groenten en nog wat producten van andere boeren uit de regio. Samen met een bed & breakfast op zijn terrein Arink genoeg geld om rond te komen: "We leven hier met twee gezinnen van. Afgelopen jaar heb ik financieel mijn beste jaar gehad van de afgelopen 37 jaar dat ik boer ben geweest."

Stikstofplannen
John is dan ook niet geschokt door de stikstofplannen van het kabinet. "Het is me allang duidelijk dat de steeds maar intensievere veehouderij niet houdbaar is. De natuur gaat er aan kapot: als je hier in de omgeving kijkt, zie je nog maar een fractie van de weidevogels die je tien jaar geleden zag. Dat gaat niet lang goed, en niet alleen vanwege de stikstof. Ook de hele energietransitie gaat er nog wel voor zorgen dat we weer meer kleine, lokale boeren nodig hebben. Dat is de toekomst, niet het steeds maar groter worden. En gek genoeg krijg ik bijna geen negatieve reacties van collegaboeren, als ik dat zeg."

Plan ingediend bij Remkes
Hij diende daarom een plan in bij stikstofonderhandelaar Remkes, dat hij vrijdag aan Paternotte en De Groot toelichtte: "Wat volgens mij het belangrijkste is, is om de financiële druk bij boeren weg te halen. Als we zorgen dat boeren zich niet al te druk hoeven te maken over de waarde van hun grond, wordt het makkelijker om met minder koeien net zoveel geld over te houden aan het einde van het jaar."

'Veel kritiek van boeren'
De D66-Kamerleden luisterden aandachtig naar het verhaal van de boer. "We krijgen veel kritiek van boeren, dat er geen perspectief is met de plannen die nu bekend zijn", geeft De Groot toe. "En daar ben ik het ook helemaal mee eens. Maar als we het verhaal van John nou meenemen in onze plannen, en inderdaad die financiële druk wegnemen bij de boeren, dan denk ik dat we wel degelijk perspectief kunnen bieden aan de boeren."

Delen binnen coalitie
Volgens de D66'er is er in Nederland behoefte aan meer kleine boeren. "In plaats van de megaboeren die er nu zijn", aldus De Groot. "Maar dan moeten we wel zorgen dat die kleine boeren rond kunnen komen met minder vee." Hij beloofde John dan ook dat hij zijn verhaal binnen de coalitie zou delen, in de hoop dat het tot een concreet plan kan leiden.

Niet voor kippen en varkens
Overigens gaat het verhaal van John niet op voor varkens- en kippenboeren. "Nee, bij hen kan dit gewoon niet uit. Maar voor koeienboeren is dit in heel Nederland volgens mij de toekomst." Hij overhandigde Paternotte en De Groot een brood van graan van eigen grond, voordat die weer op pad gingen naar huis. "Ik denk dat dit de beste investering is, voor zowel boeren als voor de overheid. Hiermee krijgen boeren een duidelijk perspectief. Dit is elke euro meer dan waard."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Lievelde|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Auto belandt in de sloot nabij Lievelde

Een automobilist is maandagmiddag in een sloot terechtgekomen in het buitengebied van Lievelde. De b...