Ulft, Netherlands

Kerkplein in Gendringen klaar voor gebruik

Het vernieuwde Kerkplein in Gendringen is donderdag geopend door wethouder Ria Ankersmit. Bij de vernieuwing is ook rekening gehouden met zorgcentrum De Oevelgunne dat midden op het plein staat.
Serena Speet | 11 maart 2022 16:07 | Aangepast op 11 maart 2022 16:07
“In samenspraak met Wonion en Azora maar ook met de omwonenden is er heel erg gekeken naar hoe we de verbinding met elkaar goed kunnen leggen", vertelt wethouder Ria Ankersmit. "Het terras waar we nu op staan is echt een verbinding met het plein waar fietsers, wandelaars en auto’s overheen gaan." Bij de indeling van het plein is ook gekeken naar de opvang van regenwater. "De bomen die hier staan die hebben waterkoffers gekregen en we hebben ook een heel nieuw rioleringssysteem aangelegd zodat het water dat hier valt goed afgevoerd kan worden." De werkzaamheden aan het kerkplein hebben voor extra kosten gezorgd door de uitbreiding van het project. Eerder werd bekend dat er een miljoen extra bij op de begroting is gekomen.

Ondanks dat buurtbewoonster Anneke Jonkers-de Boer eerst nog wel twijfels had over het nieuwe plein, is ze wel tevreden nu het plein meer vorm krijgt. "Nu het plein is aangekleed met de bomen wordt het wel weer wat. Zoals het nu aangekleed is, is het voor ons prima." Volgens wethouder Ankersmit moet het plein ook warmte uitstralen: "De ontwerper heeft met name gekozen voor glooiende vormen. Dat zijn hele warme toegankelijke vormen en dat zien we heel erg terug in de witte omkasting van de groenelementen."

Historische vondsten
Tijdens de verbouwing van het Kerkplein zijn er resten van een boerderij en een kerkhof uit de late middeleeuwen gevonden. "De archeologen zijn er bij gehaald en alles is met respect bloot gelegd en in kaart gebracht", aldus Ankersmit. Er zijn onder andere resten van oude boerderijen en een kerkhof gevonden. "Het is natuurlijk prachtig om dat in beeld te hebben en vast te kunnen leggen voor het historisch besef, maar we hebben het ook allemaal weer bedekt met zand en zoals je ziet weer bestraat. Dus het zit daar nog heel veilig onder de bestrating."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

kerkplein|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32