Ruim twee jaar geleden begonnen de werkzaamheden in het centrum van Dinxperlo: meer bomen, minder auto’s, ‘bedriegertjes’ fonteintjes, zitplekken, speelruimte en plaats voor markten. Vrijdag werd het Prins Clausplein officieel geopend. Niet als gewoon plein, maar als ‘openbare huiskamer’ van het dorp, zoals de gemeente Aalten het zelf noemt.
Met het plein is het kroonjuweel van een groter plan voltooid. In totaal investeert de gemeente tien miljoen euro in de herinrichting van het centrum, inclusief de Heelweg en de Allee. “En dat is het grootste bedrag dat de gemeenteraad van Aalten ooit heeft uitgegeven”, aldus de wethouder van Financiën Ted Kok. Niet alleen om het dorp aantrekkelijker en groener te maken, maar ook klimaatbestendiger. En dat is goed voor de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van het centrum van Dinxperlo, aldus een trotse wethouder Erik Groters.
Delen in het leven aan de grens
Behalve dat het uniek, groen, duurzaam en klimaatbestendig is, ligt het grootste resultaat in het enthousiasme van de Duitse buren om het Nederlandse plan over te nemen.Het plan werd in samenspraak met bewoners en ondernemers gemaakt. Winkeliers konden subsidie krijgen om hun gevels te verbeteren. De verkeersveiligheid is aangepakt, de snelheid in de Allee teruggebracht naar 30 km/u, en zowel nieuwe als enkele hergeplante bomen en wadi’s moeten regenwater opvangen. Onder het nieuwe brede pad naar de kerk ligt een krattenveld dat regenwater opvangt en planten automatisch van water voorziet.
Süderwick sluit aan op het uitgevoerde centrumplan
Opvallend is dat het project inmiddels navolging krijgt aan Duitse zijde. Süderwick, dat direct aan Dinxperlo grenst maar bestuurlijk bij de Duitse stad Bocholt hoort, heeft besloten het Nederlandse voorbeeld te volgen. De herinrichting van het dorpscentrum daar, met meer groen, schaduwplekken en hergebruikte materialen, zal in eenzelfde stijl worden uitgevoerd in aansluiting op het Dinxperlose ontwerp.
“Dat is uniek”, zegt wethouder Erik Groters van de gemeente Aalten. “In Duitsland is het normaal dat dorpsbewoners meebetalen aan de inrichting van hun straat. Nu neemt Bocholt die kosten zelf op zich.” De samenwerking tussen beide gemeenten is intensief: er is structureel overleg, ambtenaren aan beide zijden volgen elkaars taal, en zelfs dezelfde aannemer voert het werk uit.
Reacties over het plein
Het aangrenzende Grenslandmuseum ziet dagelijks hoe mensen genieten van het plein. “De plek was stenen met blikken massa”, zegt Berend Enserink, vrijwilliger van het museum. Op de zitplaatsjes zitten mensen met een ijsje, kinderen spelen op de plek bij de fonteintjes en laatst streek een groep neer uit Vreden op de zitplekjes die er zijn.” Süderwickers kiezen er ook voor om bij een bezoek aan de weekmarkt even te gaan zitten en te genieten. “Wat je nu echt ziet gebeurden is de gezelligheid onder elkaar.”