Op deze plek, gerund door Friso en Elles te Bogt, is het inmiddels topdrukte. “Het is crazy", zegt Friso. “We krijgen zoveel aanvragen dat we nog wel een heel weiland erbij zouden kunnen vullen.” De boerderij werd twee jaar geleden omgevormd tot kleinschalige camperlocatie. Hun voormalige varkensbedrijf is inmiddels volledig ingeruild voor toeristische gastvrijheid. Tijdens de Zwarte Cross gaan ze daarin nog een stapje verder: extra toiletten, oplaadkluisjes, brandblussers en een ontbijtservice met gebakken eieren en bacon. Helemaal aan het begin van het buffet prijkt een A4’tje met daarop in viltstift: ‘Eerste hulp bi’j piene in de kop’,aspirines zijn inbegrepen.
De sfeer op het terrein is gemoedelijk, met een mix vaneen groepje jonge festivalgangers en vijftigers die een lang weekend uit zijn. Zoals Mark en Vincent uit Avenhorn, die ooit begonnen met vijf vaders en vijf zonen met de Zwarte Cross te bezoeken. Nu zijn ze terug, dit keer met hun vrouwen Lianne en Liesbeth. “Er is zoveel te doen op de Zwarte Cross. Je komt ogen en oren te kort", zegtLianne. “En het mooie is: je kunt je kinderen met een gerust hart zelf op pad laten”, vertelt Liesbeth.
‘Duitse kampeergasten weten niet wat ze overkomt, maar genieten volop van de sfeer’
Opvallend is de aanwezigheid van Duitse camperaars. Niet alleen om naar het festival te gaan, integendeel; verschillende Duitsers verblijven op Erve Bogman zonder dat ze weten wat de Zwarte Cross eigenlijk is of dat ze er komen. Zoals Helga en Wilfried uit Kleve-Materborn. Ze komen hier meerdere keren per jaar, vanwege de rust, de fietsroutes en de gastvrijheid. “De eigenaar had ons wel gewaarschuwd dat het wat luidruchtiger kon zijn,” zegt Wilfried. “Maar we vinden het juist gezellig. Het zijn vriendelijke mensen, we genieten van de sfeer die er heerst. De hele omgeving voelt zo.”
Witte en gele kentekenplaten wisselen elkaar af
Kentekens uit onder meer Kreis Kleve (KLE), Nordhorn (NOH) en Coesfeld (COE) kleuren het erf. De Duitsers zijn verbaasd over de levendigheid, maar vinden het vooral ‘urig’, knus, sfeervol. Een gratis sfeerproeverij van een festival waar ze nooit een kaartje voor kochten, maar wel middenin belanden.
Volgens Friso te Bogt is het overduidelijk: er is een zichtbaar tekort aan overnachtingsplekken in Oost Gelre tijdens het Zwarte Cross-weekend. “Zelfs mensen uit de streek willen liever kamperen dan ’s avonds terugrijden.” De gemeente heeft boeren die destijds tot 2017 een ontheffing hebben aangevraagd deze verleend om tijdelijke plekken aan te bieden. Maar dat gaat gepaard met strikte eisen. En ook dan loopt het snel vol. “We moeten als officiële SVR-camperplaats mensen doorsturen, maar collega’s hebben hetzelfde probleem.”
Grenzen aan de ruimte
De camperplaats van de familie Te Bogt telt dertig plekken. Het terrein is voorzien van een afwasruimte, picknicktafels en een camperwasplaats. Voor festivalgangers is extra ruimte ingericht binnen de mogelijkheden van het terrein. Maar wat als een camper ook nog een tent opzet en er meer personen meekomen? Friso: “Dan loop je tegen de grenzen van het beleid aan. En binnen het gemeentehuis krijg je daar ook geen eenduidig antwoord op, wat ik dan moet doen.”
Toch overheerst bij Friso en Elles het enthousiasme. “Dit zijn de leukste dagen van het jaar', zegt Friso terwijl een jonge bezoeker een blikje cola afrekent. “Hij zegt zelfs dankjewel. Kijk, dát is de Zwarte Cross. Vriendelijk, eerlijk, en gewoon genieten.”