Ulft, Netherlands

Spelfoutje deert emotie rond struikelstenen in 's-Heerenberg niet

Drie struikelstenen aan de Klinkerstraat in 's-Heerenberg herinneren voortaan aan drie leden van de in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde familie Bloemendaal. Ondanks een spelfout in een van de namen op de steen, zorgt het moment voor trots en andere emoties bij nabestaanden.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 18 september 2023 16:15 | Aangepast op 18 september 2023 16:15
“Ik vond het moeilijk om mijn tranen te bedwingen”, zegt nabestaande Rudie de Bruin, die speciaal vanuit Israël naar ’s-Heerenberg kwam om bij het moment aanwezig te zijn. “Je word dan toch geconfronteerd met je gevoelens, waar je niet dagelijks aan denkt. Dat blijft emotioneel.” Van de familie Bloemendaal aan de Klinkerstraat werden tijdens de Tweede Wereldoorlog een man, zijn vrouw en een drie maanden oude baby vermoord. Nabestaande De Bruin werd vernoemd naar de man, Rudi: “Mijn moeder had eigenlijk gehoopt op een jongetje, want ze wilde die naam terugbrengen in de familie. Helaas was ik een meisje, maar mijn moeder besloot het toch heel belangrijk te vinden.”

De onthulling was voor De Bruin gelijk een kleine reünie, want er was ook een andere nabestaande aanwezig. “De enige overlevende die de broers gekend heeft, is hier ook aanwezig op hetzelfde moment”, legt de bruin uit. “We zien elkaar niet vaak, ik woon in Israël, zij in Amerika.” Burgemeester Harry de Vries van Montferland vond het een gedenkwaardig moment in het ’s-Heerenbergse centrum: “Ik vind het bijzonder dat nabestaanden de tijd nemen en de energie erin stoppen om zo’n moment ook inhoud te geven.”

Joods verleden in struikelstenen
Verspreid door de Achterhoek verschijnen de afgelopen jaren op steeds meer plaatsen struikelstenen om het verdwenen joodse leven te herdenken. Ook in ’s-Heerenberg werden al eerder stenen gelegd, in 2022 door de Duitse kunstenaar en bedenker van het project Gunter Demnig. “Vanuit ’s-Heerenberg zijn heel veel mensen weggevoerd”, weet burgemeester De Vries, die het project toejuicht. “Wat mij opvalt is dat er steeds meer mensen en jongeren geconfronteerd worden en stilstaan bij wat er toen gebeurd is.”

Spelfoutje
In één van de stenen die in ’s-Heerenberg was wel een foutje geslopen, volgens de gemeente Montferland door miscommunicatie. In plaats van ‘Rudi’ staat op een van de stenen ‘Roidi’, dit zal niet meer worden aangepast. Voor nabestaande De Bruin verandert dat niks aan het moment en het gevoel dat zij erbij heeft: “Ik ben heel blij dat ik erbij kon zijn.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Crash met Britse bommenwerper boven Hummelo krijgt blijvend eerbetoon

Boven de Hummelose boerderij 'de Balen' werd in de nacht van 1 op 2 oktober 1940 een Britse bommenwe...

Jarenlange celstraf voor doodrijden van motorrijder (67) bij Zeddam

Een 24-jarige man uit Roermond moet drie jaar de gevangenis in voor het veroorzaken van een dodelijk...

Automobilisten botsen bij wegversmalling nabij 's-Heerenberg

Twee bestuurders zijn dinsdagavond laat op elkaar gebotst op de weg tussen Zeddam en ’s-Heerenberg. ...

Leerlingen Staring College herdenken Tweede Wereldoorlog bij monument Somerset

79 jaar geleden werd Lochem na een hevige strijd bevrijd door Britse soldaten van het regiment Somer...

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

In een woning in ’s-Heerenberg heeft donderdagochtend een brand gewoed. De politie heeft een aanhoud...