Ulft, Netherlands

Leerlingen uit Ghana genieten ondanks regen van zomerkamp in Braamt

Een groep van 35 leerlingen van een school uit het Afrikaanse land Ghana is deze week te vinden bij Markant Outdoorcentrum in Braamt. De kinderen doen mee met verschillende activiteiten en vermaken zich ondanks het regenachtige weer enorm tijdens hun zomerkamp in de Achterhoek.
Serena Speet | Isa Raben | 3 augustus 2023 16:55 | Aangepast op 3 augustus 2023 16:55
"Het idee was dat we op zomerkamp zouden gaan", zegt Edward Ampong van Edibeck Consult, de Ghanese organisator, lachend. "Als je het woord 'zomer' ziet dan verwacht je zon. Maar dit jaar, waarschijnlijk door klimaatverandering, zijn de weersomstandigheden voor ons helemaal onbekend." Dat de leerlingen niet voorbereid waren op grote hoeveelheden regen merken ook de medewerkers van het Braamtse outdoorcentrum. "Ze hadden niet allemaal een regenjas mee, dus we hebben poncho's voor ze gekocht in de hoop dat ze een beetje droog blijven", aldus Hanna, die de groep leerlingen deze week coördineert. "Ondanks de regen gaan ze met plezier naar alle activiteiten."

De kinderen, tussen de zeven en zeventien jaar oud, gaan onder meer naar een klimbos. Ook gaan ze in de Achterhoek bowlen en raften, en dat is soms best onwennig. "Ze doen ook activiteiten die ze normaal nooit doen, soms moeten ze grenzen over en vinden ze dingen echt eng", vertelt Hanna. "Dan moeten ze echt doorzetten en dat is mooi om te zien." Welke activiteit het leukste was? "Op dit moment is dat het vlot bouwen. Ik ben in het water gevallen, het is niet heel koud, vooral heel leuk!", reageert een van de leerlingen. Een andere kiest het klimbos in Ruurlo: "Het klimmen stelde me op de proef maar was tegelijkertijd heel erg leuk."

Vlotbouwen in de regen
Op donderdagochtend stond vlotbouwen op het programma, de harde regen mocht de pret niet drukken. "Zoals je kunt zien regent het, maar kijk hoe enthousiast de kinderen zijn om het vlot te bouwen", aldus Ampong. De leerlingen lijken weinig last te hebben van de natte weersomstandigheden: "Het weer was niet goed, maar de mensen maken het leuk. De regen hield ons gelukkig niet tegen, het was geweldig."

Leuk en leerzaam
Naast het doen van leuke activiteiten is het doel ook om de leerlingen wat te leren tijdens hun week in de Achterhoek. "Zodra je je gebied verlaat en naar een andere gaat zet je de eerste stap om iets nieuws te leren over een ander land", vertelt Ampong. "Op het gebied van onderwijs, cultuur en toerisme hebben deze kinderen iets nieuws geleerd door deze reis."

Voor herhaling vatbaar
Markant werkt samen met Edibeck Consults uit Ghana om de Summer Camps mogelijk te maken. Hoewel het pas het tweede jaar is dat deze reis georganiseerd is en het weer tegenzat, zien ze een vervolg wel zitten. "Ik zie geen reden om niet terug te komen volgend jaar en in de nabije toekomst." Ook de leerlingen zien een terugkeer naar Nederland wel zitten: "Het is hier geweldig, iedereen is heel vriendelijk en aardig, ik voel me welkom."

Foto: REGIO8

Lees ook

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

Carnaval in de Achterhoek afgetrapt, groot feest tijdens optocht in Braamt

Ruim twintig wagens reden zondagmiddag in de stralende zon door de uitbundig versierde straten van B...

Minder bezoekers voor recreatiegebieden in de Achterhoek

De recreatieplassen van beheerder Leisurelands in de Achterhoek hebben het afgelopen jaar bijna 600....

Warme mutsen en hondensnoepjes bij Nieuwjaarsduik in Braamt

Ruim twintig honden en hun baasjes verzamelden zich zaterdagmiddag bij Leisurelands Stroombroek in B...

Legendarisch kerstverhaal komt naar Braamt: "Het is nog steeds actueel"

Kerstmis staat weer voor de deur. Daarom vindt Geert Prein, eigenaar van het Land van Jan Klaassen, ...

Thije is één van de jongste beroepsmolenaars van Nederland

De 22-jarige Thije Jansen is al van jongs af aan helemaal gek van molens. Sinds een aantal maanden h...