Ulft, Netherlands

 

De Graafschap vergeet Kistemaker nooit

Voormalig De Graafschap-trainer Simon Kistemaker is dinsdag op 81-jarige leeftijd overleden. De dood van de karakteristieke oefenmeester zorgt voor rouw in de Achterhoek en in de voetbalwereld, hoewel het verlies niet onverwacht kwam.
Jhazelaar | 30 december 2021 12:00 | Aangepast op 30 december 2021 12:00
“Ik ben zaterdag nog bij hem geweest”, zegt Sjoerd Weikamp, naast supporter en commissaris van De Graafschap, ook een vriend van de overleden voetbaltrainer. “Ik wist dat er euthanasie gepleegd zou worden deze week, dus het kwam niet als een verrassing. Ik zat letterlijk aan zijn sterfbed en ik heb tegen hem gezegd dat ik er niet alleen zat, maar dat ik er namens heel veel Achterhoekers zat. Dat was een ultiem afscheid, waarbij ik hopelijk gezegd heb wat alle andere De Graafschap-supporters en Achterhoekers ook gezegd zouden hebben. Dat was zo indrukwekkend, toen heb ik een punt erachter gezet. Hij zei zelf: ‘ik zie gewoon de kanker aan de binnenkant van mijn oogleden als ik ze dicht doe’. Dan is het eigenlijk heel fijn dat hij rustig is ingeslapen.”

Onder leiding van Kistemaker werd De Graafschap in 1991 ongeslagen kampioen in de eerste divisie. Het was het begin van het ‘D’ran voetbal’ op De Vijverberg, ‘Je kloten er elke wedstrijd afwerken’, zoals De Kist het zelf omschreef. Misschien nog meer dan zijn sportieve prestaties, heeft zijn karakter een blijvende indruk achtergelaten in de Achterhoek. “Ik zat in die periode als fanatiek supporter op de tribune en dat waren geweldige jaren”, zegt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van de Doetinchemse voetbalclub, die genoot als de trainer het publiek opzweepte: “Als Simon met die hand omhoog ging, met bijna meesterlijke arrogantie: ‘als ik de hand omhoog doe, dan gaat het publiek staan’. Daar had hij ook gelijk in.”

Bloemen bij De Vijverberg
Bij de muurschildering van de legendarische voetbaltrainer op De Vijverberg is woensdag een herdenkingsplek ingericht waar overdag bloemen gelegd kunnen worden. “Ik verwacht dat het een plek wordt waar supporters de komende dagen naartoe zullen komen”, aldus Ostendorp, die zelf de eerste bos bloemen plaatste. Niet veel later volgden supporters, waaronder Boudewijn Mecking, die schetst wat Kistemaker in zijn ogen betekende voor de voetbalclub: “Hij is degene die De Graafschap weer nieuw leven heeft gebracht in het begin van de jaren ’90. Hij heeft samen met Hans Kraay jr. de boerenbruiloft weer teruggebracht.”

‘Misschien woont hij nu wel hier’
Ondanks zijn overlijden, zijn supporters ervan overtuigd dat Kistemaker nooit vergeten wordt in de Achterhoek. “Het is een cultheld, het is onze meest unieke trainer, het is een stempel geweest op de club”, vindt Weikamp. “En hij had een paar uitspraken, die kun je tot in de lengte van dagen aan je kinderen overbrengen. Wat ik nog mooi vind, hij had altijd het idee dat hij in de Achterhoek wilde wonen. Misschien woont hij nu wel hier, voor altijd."

Foto: REGIO8Lees meer over:

De Graafschap|Kistemaker|trainer|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Slingeland opent De Graafschap-kinderkamer

Op de kinderafdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is dinsdagmiddag een kamer volledig...

De Graafschap wint met ruime cijfers

De Graafschap heeft het eerste duel ter voorbereiding op het nieuwe seizoen met ruime cijfers gewonn...

De Graafschap neemt organisatie onder loep

De Graafschap geeft de nieuwe technisch manager Peter Bijvelds na het ontslag van trainer Reinier Ro...

Poldervaart wordt trainer De Graafschap

Adrie Poldervaart wordt komend seizoen de nieuwe trainer van De Graafschap. De huidige assistent van...

De Graafschap pakt punt bij ADO Den Haag

De Graafschap heeft zondag een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Hoewel de t...

Doelman Bakker van AZ naar De Graafschap

De Graafschap heeft met Mees Bakker een nieuwe doelman voor het komende seizoen gevonden. De jonge k...