Ulft, Netherlands

Twee mensen overleden bij drama met brug in Lochem

Bij het opbouwen van een nieuwe brug over het kanaal in Lochem is woensdagochtend een zeer ernstig ongeval gebeurd. Twee personen kwamen om het leven nadat een boog van de nieuwe oversteek tientallen meters naar beneden viel. Twee anderen zijn gewond geraakt.
Bart Sollman | 21 februari 2024 17:55 | Aangepast op 21 februari 2024 17:55
“Het moest eigenlijk een feestelijke dag worden, de vier bogen van de brug zouden in elkaar gezet worden”, zegt Nieke Hoitink, verslaggever van De Stentor, die vanuit die rol aanwezig was bij het persmoment dat woensdagochtend werd georganiseerd. “Maar toen ging ineens alles mis. Ik weet niet waar het begon, maar de hele boog begon te zwieren en te bewegen. Bouwvakkers renden weg om de boog te ontwijken”, zegt ze.

Projectleider Max Schurink zag het ongeval ook gebeuren, zegt hij bij Omroep Gelderland: "Een boog die omhoog gehesen werd, is uit de stroppen naar beneden gevallen. We weten nog niet wat er precies gebeurd is, maar dit is een zeer ernstig ongeval. Ik vind dit heel dramatisch wat er gebeurd is." Hij geeft aan dat zijn eerste gedachten ook uitgaan naar de slachtoffers.

'Stil op een rare manier'
“Na de gebeurtenis was het even op zo’n rare manier stil. Iedereen die het zag keek elkaar in shock aan. We dachten echt even: ‘Wat is dit? Is dit echt?’”, zegt Hoitink. Ze is, net als de vele ooggetuigen onder de indruk. “Voor het ongeluk stonden er ook mensen op de toren, die zag ik daarna niet meer. Mensen naast me zeiden dat ze gevallen waren. Ik wist het eigenlijk wel, maar kon het niet geloven.”

Niet ingaan op schuldvraag
Een van de dodelijke slachtoffers moet uiteindelijk door een gespecialiseerd team worden geborgen. Dit lukte tegen het einde van de middag. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland wil niet vooruitlopen op de schuldvraag. “Ik kan er helaas verder niks over zeggen. Er zal eerst onderzoek moeten worden gedaan naar hoe het brugdeel uit de kabels is gevallen”, aldus woordvoerder Marijke Winkeler.

Rutte
In een bericht op X reageert minister-president Mark Rutte op de situatie: "Tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Lochem|

Lees ook

Aanvaller uit Lochem tekent eerste profcontract bij FC Twente

Jort Ribbers heeft een contract tot 2026 getekend bij voetbalclub FC Twente. De negentienjarige aanv...

Olderwets Høken met Normaal in het openluchttheater in Lochem, net als 49 jaar geleden

De boerenrockers van Normaal hebben het startschot gegeven voor de drie volledig uitverkochte 'Hemel...

Extinction Rebellion trekt met bonte stoet naar hoofdkantoor ForFarmers

Een bonte stoet van ongeveer honderd verklede demonstranten van Extinction Rebellion (XR) en gelieer...

Bewoners nieuwbouwwijk Detmerskazerne in Eefde klaar met natte voeten

Wat een prachtige woonwijk op het voormalige oefenterrein van Defensie in Eefde had moeten worden, l...

Hevige brand in zonnestudio op de Markt in Lochem

In een zonnestudio op de Markt in Lochem is een hevige brand ontstaan. Volgens omstanders heeft de b...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...