Staatssecretaris Vivianne Heijnen zette maandag haar handtekening onder een bestuursakkoord dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk moet maken. Ze maakt daar volgens Omroep Gelderland tien miljoen euro voor vrij. Andere provinciebestuurders en vervoerders zetten hun krabbel ook onder het akkoord. De provincie Gelderland moest passen, 'omdat zij de inbouw in bestaande treinen niet denkt te kunnen realiseren', zo staat in het bestuursakkoord. In de Achterhoek werd door Treinen met Toiletten al meerdere malen actie gevoerd om wc’s geplaatst te krijgen.
Greetje van Amstel van de actiegroep Treinen Met Toiletten, die ook actie voerde in de Achterhoek, richtte een tweet aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: ‘Hoezo niet meedoen?’ De provincie verweest naar het bestuursakkoord toegankelijkheid ov, maar wil met Heijnen kijken of er een versnelling mogelijk is. "We gaan graag met de staatssecretaris om tafel", zegt woordvoerder Petra Borsboom van de provincie Gelderland. Een winstwaarschuwing geeft ze ook. "Het is niet eens denken dat we het niet kunnen realiseren, we weten het zeker."
Financieel en praktisch onhaalbaar
Het inbouwen van de wc's in de treinen is voor de provincie financieel en praktisch onhaalbaar. Zo is een leverancier van treinen failliet. Borsboom: "Een nieuwe leverancier waagt zich er niet aan. Treinen ombouwen kost ruim tien miljoen euro. We hebben op alle stations toiletten. De meeste reizigers in de treinen zijn ongeveer vijftien minuten onderweg. Gelderland heeft het drukste spoorwegennet van Nederland. Op de trajecten rijden heel veel treinen. Niet alles is met geld op te lossen. We hebben werkplaatsen nodig, materieel en de mensen om de wc's in te bouwen en te exploiteren."
'Anderhalf jaar gepraat en gepraat'
De activiste van Treinen Met Toiletten kan er met haar verstand niet bij. “We hebben anderhalf jaar gepraat en gepraat”, zegt Van Amstel. “De provincie ontloopt haar verantwoordelijkheid om de mensen in Gelderland toegankelijk vervoer te bieden. Nu kunnen wij als enige provincie in het land niet met de trein reizen.” De Doesburgse voert al jaren actie voor wc's in treinen. Ze haalde in 2017 het landelijke nieuws door in een trein tussen Arnhem en Winterswijk op een emmer te gaan zitten en te plassen. “Onbegrijpelijk”, noemt Van Amstel de opstelling van de provincie.
Spijsverteringsziekten
Met ‘wij’ doelt de actievoerster op hen met spijsverteringsziekten en -klachten. Uit eerder onderzoek komt naar voren dat een op de vier Nederlanders problemen met de spijsvertering heeft. “Dan moet je op heel onverwachte momenten naar het toilet. Als er geen toilet is in de trein, dan durf je daarmee niet te reizen.“
Foto: REGIO8