Ulft, Netherlands

Taakstraf voor zorgverleenster (28) na ontucht met ex-cliënt

Een 28-jarige vrouw uit Zutphen is woensdag veroordeeld tot een celstraf van 360 dagen, waarvan 358 voorwaardelijk voor ontucht met een aan haar zorg toevertrouwde minderjarige jongen uit een jeugdzorginstelling in Harreveld. Daarnaast moet ze een maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren.
Davie Klein Gunnewiek | 25 januari 2023 15:36 | Aangepast op 25 januari 2023 15:36
De officier van justitie eiste twee weken geleden nog een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarmee valt de straf fors lager uit. De Zutphense werkte sinds oktober 2016 als pedagogisch medewerker bij jeugdzorginstelling Horizon in Harreveld. In oktober 2019 werd zij de co-mentor van het slachtoffer. Een jaar later kwam de vrouw ziek thuis te zitten. Via sociale media bleef zij contact houden met het slachtoffer, waarna ze in oktober 2020 met elkaar afspraken.

De vrouw haalde het slachtoffer op van het station in Vorden en reed vervolgens met hem in de auto naar een afgelegen plek. In de auto spraken zij met elkaar, waarna seksuele handelingen plaatsvonden. Dergelijke afspraken in de auto vonden in totaal drie keer plaats. Hierna vonden nog meerdere afspraken plaats in hotels, waarbij de vrouw en het slachtoffer telkens seksuele handelingen met elkaar verrichten.

Vertrouwen
De rechtbank in Arnhem is het niet met de advocaat van de vrouw eens dat de zorgrelatie geen invloed had op de seksuele handelingen. Deze zorgrelatie duurde volgens de rechtbank ook voort toen de vrouw ziek thuis kwam te zitten. De rechtbank oordeelt dat de Zutphense misbruik maakte van de afhankelijkheidsrelatie die tussen haar en het slachtoffer bestond. Hij vertrouwde de vrouw als de enige persoon met wie hij kon en wilde praten.

Geen toekomst in de zorg
De vrouw ging het slachtoffer als een gelijke beschouwen en verloor daarbij de afhankelijkheidsrelatie tussen hen uit het oog. De vrouw ziet zelf in dat zij over een grens is gegaan en beseft dat er voor haar hoogstwaarschijnlijk geen toekomst is in de zorg. De rechtbank oordeelt echter dat de vrouw niet langer de gevangenis in hoeft dan de tijd die zij doorbracht op het politiebureau. De vrouw is namelijk niet eerder in aanraking geweest met politie of justitie.

Proeftijd
Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van drie jaar. Om de ernst van haar handelen tot uitdrukking te brengen, legt de rechtbank bij de deels voorwaardelijke gevangenisstraf een maximale taakstraf van 240 uur op.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

rechtbank|Harreveld|

Lees ook

Bestuurder van 45-kilometerwagen eindigt in sloot bij Harreveld

De bestuurder van een 45-kilometerwagen is maandagochtend in een sloot terechtgekomen in het buiteng...

Drugscriminelen betrapt: drugs en weegschaal gevonden in vakantiewoning Lichtenvoorde

Twee mannen uit Duitsland zijn door de rechtbank veroordeeld voor drugsbezit. Ze verbleven ten tijde...

Suzan en Freek trouwen en worden overladen met felicitaties

De bekende zangers Suzan Stortelder en Freek Rikkerink zijn afgelopen weekend getrouwd. De Achterhoe...

Man (73) uit Harreveld gewond na eenzijdig ongeval

Een 73-jarige man uit Harreveld is donderdagavond gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval in het bu...

Twee jaar cel voor Doetinchemse portier na poging tot doodslag

Een 34-jarige man uit Doetinchem moet twee jaar de cel in voor een poging tot doodslag in een uitgaa...

Automobilist ramt boom en verliest wiel bij ongeval in Harreveld

Een automobilist is maandagmiddag een wiel verloren bij een ongeval in het buitengebied van Harrevel...