Ulft, Netherlands

Sfeergevoelige Bouwman staart zich niet blind op kans bij andere ploeg

Koen Bouwman koerst af op een beslissende kruising. De wielerprof van Jumbo-Visma, die nog tot en met volgend jaar onder contract staat bij misschien wel ’s werelds beste wielerploeg, moet gaan nadenken over de keuze tussen de sfeer, de innovatie en een rol als knecht bij Jumbo, óf nog een keer voor eigen kans gaan bij een andere ploeg.
Domien Esselink | Nick Hermsen | 9 augustus 2023 14:16 | Aangepast op 9 augustus 2023 14:16
De winst van de blauwe bergtrui tijdens de Giro van vorig jaar is vooralsnog niet de opstap geweest naar een meer prominente rol binnen de ploeg van Jumbo, waar de wereldtoppers elkaar verdringen voor bijvoorbeeld een plek in de selectie voor de grote ronden. Nu is Bouwman eerste reserve voor de Vuelta, de Ronde van Spanje, en ontbreekt hij in het Oranje op het wereldkampioenschap in Glasgow. Hoe heeft hij afgelopen zondag het glorieuze optreden van Mathieu van der Poel beleefd?

“Dat was best wel pijnlijk”, bekent de Ulftenaar. “Ik had me eigenlijk verheugd op een hele dag op de bank voor de televisie, hetgeen ik niet vaak doe, maar toen kwam m’n vriendin met de mededeling dat we een verjaardag hadden. Ik heb gelijk gezegd dat ik niets wilde weten en heb ’s avonds om negen uur de finale teruggekeken.”

‘Geen enkele kans’
Hij erkent dat hij geen potten had kunnen breken (‘alle wereldtoppers bij elkaar, geen enkele kans dat ik een rol van betekenis had kunnen spelen’) en bestempelt de wereldtitel voor Van der Poel als ‘heel mooi’. Máár, hij is ploeggenoot van de Belg Wout van Aert, die het zilver pakte. “Het is super voor Nederland en als Wout het niet wordt, dan een Nederlander. Maar Wout is je ploeggenoot. Van der Poel zie je tijdens een koers en dan maak je een praatje, verder rijd je tegen elkaar. Iedereen is natuurlijk professioneel genoeg als je met de nationale selectie rijdt, maar aan de andere kant is het makkelijker gezegd dan gedaan.”

Vuelta
Bouwman traint momenteel op de Posbank en in de Achterhoek en richt zich op de Ronde van Engeland, de Ronde van Lombardije en misschien ook op de Ronde van Spanje. Mocht er een ploeggenoot afvallen, dan kan hij de opengevallen plek innemen. “Ik ben er tijdens de training wel mee bezig om daar goed te kunnen zijn”, zegt Bouwman. “Misschien niet in topvorm, maar ik kan groeien als ik meer kilometers maak en kan dan in de tweede en de derde week van betekenis zijn.”

Het kan een speciale Vuelta worden, met bovendien zowel Roglič als Vingegaard als kopman. “We hebben als allereerste ploeg de kans om in één jaar alle drie grote rondes te winnen”, zegt Bouwman. “Bij de eerste deed ik mee, bij de tweede was ik een fanatiek supporter voor de televisie en nu ben ik er misschien weer bij. Dat zou super speciaal zijn.”

Gijs Leemreize
Bouwman komt zoals gememoreerd voor een tweesprong te staan. Ploeggenoot en mede-Achterhoeker Gijs Leemreize heeft de keuze gemaakt; hij verlaat Jumbo-Visma voor een meer prominente rol bij DSM. “Gijs reed vorig jaar goed in de Giro, heeft veel talent. Hij is direct van Kanjers voor Kanjers doorgestroomd naar Jumbo en dat is superknap. Het is ook mooi dat zo’n project als Kanjers dat kan bewerkstelligen. Maar hij zit nu in een keurslijf, hoewel hij méér kan. Bij DSM kan hij Nederland laten zien wat hij in petto heeft.”

‘Sterkste jaren’
En hijzelf? “Ik ben 29 en dan zeggen ze dat je sterkste jaren komen. De Giro was vorig jaar een mooie ronde en dat opent wel je ogen. Maar ik vind het ook schitterend een steentje bij te dragen aan misschien wel de beste ploeg ter wereld. Ik houd volgend jaar mijn ogen en oren open en ga mijn gevoel achterna. De sfeer bij Jumbo is supergezellig en dat is, met het karakter dat ik heb, belangrijk. Ik staar me niet blind op een andere ploeg. Stel dat ik bij Astana drie weken een hotelkamer deel met een renner die geen Engels kan, dan is me dat onderaan de streep een overstap niet waard.”

De gemoedelijke sfeer heeft hij privé ook weer teruggevonden. “Ik ben even uitgevlogen, maar woon sinds anderhalf jaar weer in Ulft, terug op het oude nest. In de winter kan ik mountainbiken in het Montferland en op de gravelfiets in de Achterhoek in het rond. Mij krijgen ze hier niet meer weg.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Timo van de Sande wint tiende editie Gelderse Kleiroze

Timo van de Sande heeft zondag de Gelderse Kleiroze 2023 gewonnen. Met zijn nummer 'Gemaskerd' wist ...

UIftse handbalster Housheer alweer naar vijfde eindtoernooi met Oranje

Dione Housheer staat met de Nederlandse handbaldames aan de vooravond van het Wereldkampioenschap in...

Procesbegeleider moet sportsamenwerking rond IJsselweide rechttrekken

Een procesbegeleider moet de samenwerking tussen SDOUC en Ulftse Boys en de andere partijen op Sport...

Montferland heeft beste bid, maar gaat EK Veldrijden in 2026 niet organiseren

Montferland lag op pole position om het EK Veldrijden in 2026 te organiseren, maar de gemeente dient...

Seinen op groen voor zonnepark met schapen in Etten

Oude IJsselstreek geeft groen licht voor het realiseren van Zonneweide IJsselhunten, een zonnepark a...

Automobilist slaat over de kop in woonwijk in Ulft

Een automobilist is zondagmiddag over de kop geslagen in een woonwijk in Ulft. De bestuurder eindigd...