Ulft, Netherlands

Nieuw boek over culttrainer Simon Kistemaker in de pen

De dochter van Simon Kistemaker, Linda haar man Harald, schrijver Yoeri van den Busken en Jan Eggink van de erfgoedcommissie van De Graafschap willen in eigen beheer een nieuw boek over de bekende culttrainer uitbrengen. De Kist, die de Doetinchemmers in 1991 naar het enige ongeslagen kampioenschap leidde, overleed in 2021.
Jasper Hazelaar | 21 september 2023 10:32 | Aangepast op 21 september 2023 10:32
“We vinden dat het verhaal nu pas compleet is”, zegt Van den Busken, die in 2016 al het boek ‘De Kist’ schreef over Kistemaker. “Sindsdien is er nog ontzettend veel gebeurd, en daar hoort ook het overlijden van Simon en zijn vrouw Thea bij.” Het nieuwe boek, ‘De Kist, Culttrainer en Superboer’, gaat met veel foto’s en verhalen in op de laatste levensfase van de trainer en hoe zijn geest op dit moment en in de toekomst blijft rondwaren rond De Graafschap. “We hebben bijvoorbeeld prachtige signeersessies gehad na het uitbrengen van het eerste boek, ik heb vertederd toegekeken hoe die oude brombeer daarmee omging”, zegt Van den Busken.

Kistemaker overleed in november 2021, op 81-jarige leeftijd. Tot het eind had de schrijver nauw contact met de trainer. “Ik ben bij hem geweest toen hij nog strijdbaar was, maar dat was vooral toen zijn vrouw Thea net was overleden (juli 2020, red.). Heel veel mensen in zijn omgeving deden toen moeite voor hem, bijvoorbeeld Hans Kraay jr. en Erik ten Hag, die nog een televisie regelde. Het breekpunt was dat Simon te horen kreeg dat de kanker bij hem weer was uitgezaaid, daarna was hij heel duidelijk bezig met het einde en veranderde zijn stem, zijn toon. De humor was verdwenen. Dat is heel verdrietig om te vertellen, maar het hoort er wel bij.”

'Ten Hag geen goede prater'
Huidig Manchester United-trainer en voormalig De Graafschap-middenvelder Ten Hag krijgt ook een plek in het nieuwe boek. “Veel mensen denken dat hij geen lange en goede prater is, maar ik heb hem op de uitvaart van Simon gehoord”, schetst de schrijver. “Als hij zo geëmotioneerd en betrokken kan praten over een persoon, zegt dat wel heel veel. We hebben de afspraak dat ik hem binnenkort spreek, en dan gaan we het daar over hebben. Heel veel mensen weten niet wat hij, toen hij nog bij Ajax trainer was, voor hem heeft gedaan. Dat zijn ook bijzondere dingen, en dat zegt wel iets over de liefde van mensen voor Simon Kistemaker.”

In eigen beheer
De komende weken moet duidelijk worden of het boek daadwerkelijk uitkomt en dan rond de feestdagen in de winkel ligt. Daarvoor zijn tussen de vijfhonderd en 750 mensen nodig die aangeven dat ze een exemplaar kopen. Het viertal brengt het boek namelijk in eigen beheer uit, ondanks dat voetbalclub De Graafschap werd benaderd. “We hebben een gesprek gehad, maar zij hebben besloten dat het risico in financieel opzicht te groot was”, legt Van den Busken uit. “Maar wij hadden met z’n vieren de sterke drang om het toch te doen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Voetbal|Doetinchem|De Graafschap|

Lees ook

De Graafschap verliest in eigen huis van beter Cambuur

De Graafschap is er vrijdagavond niet in geslaagd om te winnen van Cambuur, de ploeg van oud-coach H...

Buurtbewoners bezorgd over komst coffeeshop aan Veemarkt

Buurtbewoners rond de Veemarkt in Doetinchem hebben donderdagavond hun zorgen geuit bij de gemeenter...

Positieve reacties op nieuwe borden bij rotondes in Doetinchem

Rijschoolhouder Edwin Striekwold en de Fietsersbond afdeling Doetinchem reageren positief op het pla...

Trainer Vreman verwacht spektakel bij De Graafschap tegen Cambuur

Het Cambuur Leeuwarden van trainer Henk de Jong komt vrijdagavond naar De Vijverberg voor een duel m...

De Graafschap hoeft geen spelers te verkopen in de winterstop

De Graafschap hoeft ondanks de geldzorgen de komende winter geen spelers te verkopen, dat laat Peter...

Doetinchemse Stadsboerin wint Europese prijs voor platteland

Stadsboerin Doetinchem heeft maandag de publieksprijs gewonnen tijdens de Agricultural & Rural Inspi...