“Als ondernemer kan je natuurlijk niet stil blijven zitten”, zegt Mascha Smit, mede-eigenaar van Horeca Inspiratie Maatschappij, waaronder de nieuwe bezorgrestaurants Ruimzicht, LEV Foodbar en de Strandlodge vallen. “Dan word je creatief, want we moeten blijven doen waar we goed in zijn.” De gerechten die normaal op de kaart staan, worden nu bezorgd. Op basis van de ingekochte etenswaren, volgt dagelijks een special. “Maandag is dat de dry aged eend”, zegt Smit over het menu van Ruimzicht. “We hebben namelijk best veel ingekocht, en daar zit je nu ook mee.”
Waar De Ploeg (Varsseveld), De Rode Leeuw (Terborg), De Gouden Karper (Hummelo) en Restaurant Van Hal (Gendringen) het overwegen, is snackbar Litjes in ’s-Heerenberg ook gestart met bezorgen. “Mijn man en ik gaan dat doen”, zegt eigenaresse Nancy Litjes, die aangeeft voor de toekomstige bedrijfsvoering te hopen op het Rijk: “Je wilt je zaak ook nog een paar weken draaiende houden. Het zou fijn zijn als we worden geholpen door de overheid." Ook restaurant De Zwaan in Winterswijk gaat maaltijden bezorgen.
Ruimzicht nog in dienst als hotel
Hoewel het restaurant dicht zit, blijft Ruimzicht voorlopig wel dienst doen als hotel. Er zijn momenteel nog tien kamers verhuurd, terwijl maandag zelfs een nieuwe boeking binnen kwam. “Zakenmensen die toch in de omgeving moeten zijn en willen overnachten”, zo schetst Smit de klandizie. “We zorgen wel dat gasten op hun kamer eten”, zo laat Smit weten. “Wij moeten namelijk wel maatregelen nemen, restaurants zijn niet voor niks gesloten door de overheid.”
Foto: REGIO8