Ulft, Netherlands

Onderzoek wijst uit: Montferlands raadslid Teunissen had géén integriteitsprobleem

Foto: Archief REGIO8
De afgelopen maanden viel het woord integriteit, of het gebrek daaraan, vaak in de Montferlandse raadszaal en wandelgangen. Dit was vooral in relatie tot de opvang van Oekraïense ontheemden in Steak 'm in Nieuw-Dijk. Uit extern onderzoek blijkt nu dat een van de hoofdrolspelers van de situatie, raadslid John Teunissen, zich niet schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling.
Bart Sollman | 30 mei 2024 21:36 | Aangepast op 30 mei 2024 21:36
Hoe zat het ook alweer? Tijdens een raadsberaad op 15 januari werd de opvang van Oekraïense vluchtelingen besproken. Teunissen, raadslid voor EENMontferland, had een aantal vragen aan burgemeester Harry de Vries over het aantal ontheemden dat in het voormalige horecapand zou worden opgevangen. Na wat argumenten over en weer kwam de burgemeester met een ferme uitspraak: "Ik spreek met u niet over Steak 'm in Nieuw-Dijk. Dat is een familielid van u. Dat weet u heel goed. U heeft in deze kwestie een integriteitsprobleem." Een aantijging die nu is onderzocht in opdracht van het presidium.

Naast de opdracht van het presidium kwam er ook een klacht binnen van minimaal één inwoner over vermoedelijke belangenverstrengeling. Het rapport is hierover duidelijk: "Teunissen heeft in dit dossier geen enkel contact gehad met de portefeuillehouder, burgemeester De Vries, of met ambtenaren voor of tijdens het afsluiten van de contracten. Ook heeft hij zijn zoon niet geholpen bij de contacten met de gemeente." Daarnaast valt er te lezen dat het raadslid in het raadsberaad waar de aantijgingen werden gedaan, handelde volgens de gedragscode van de gemeente en de Gemeentewet.

Uitkomst al verwacht
Voor Teunissen komt deze uitkomst niet als een verrassing. Hij heeft, vanaf het moment dat de eerste aantijgingen werden geuit, alles ontkend. "Mijn zoon en zijn compagnon zijn heel goed in staat hun eigen zaken te regelen. Bij mijn aanstelling als raadslid heb ik een eed afgelegd en daar houd ik mij aan," aldus Teunissen. Hij is dan ook blij dat er na maanden wachten duidelijkheid is: "Voor mijn familie was de afgelopen periode best moeilijk", zegt hij. "En over het rapport zelf? Een duidelijker rapport dan deze heb ik al lange tijd niet meer gelezen", zegt Teunissen met een knipoog.

Opgelucht
Het presidium is logischerwijs opgelucht. Ze zijn blij dat er nu een streep onder deze vervelende situatie kan worden gezet. Later dit jaar zijn er nog meerdere werksessies om de gedragscode te actualiseren.

Onderzoek naar burgemeester?
Hetzelfde onderzoeksbureau heeft ook een onderzoek gedaan naar het handelen van burgemeester Harry de Vries, die ook onder vuur lag. Deze resultaten zijn echter nog niet gedeeld. Hoewel de burgemeester publiekelijk, al dan niet onverwacht, al excuses heeft gemaakt aan Teunissen, is het nog de vraag of hij er zonder kleerscheuren vanaf komt. Aantijgingen die hij in het raadsberaad deed op 15 januari zijn nu door extern onderzoek onwaar gebleken.

Lees meer over:

Gemeente Montferland|Steak 'm|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Bedrijf mag geen Oekraïners opvangen, maar buurman in identiek pand wel

Plotseling viel er in maart een brief op de deurmat bij RMS (Reyhan Meat Specialists) in ’s-Heerenbe...

Oekraïners in Nieuw-Dijk samen voor de buis voor het EK

Vol spanning is er maandag in het voormalige restaurant Steak'm in Nieuw-Dijk gekeken naar de wedstr...

Twee woningen volledig verwoest bij brand in Didam

De twee woningen die zaterdagmiddag in brand stonden aan de Smallestraat in Didam zijn volledig verw...

Extra onderzoek naar nieuw Zwembad Didam

De gemeenteraad van Montferland heeft besloten een extra onderzoek te laten doen naar de haalbaarhei...

Eén gewonde bij aanrijding op industrieterrein 's-Heerenberg

Bij een aanrijding tussen twee automobilisten op een industrieterrein in ‘s-Heerenberg is vrijdag éé...

In ’88 was hij erbij, nu mist voetbalfanaat uit Braamt het EK in Duitsland

Het EK voetbal in Duitsland staat op het punt van beginnen. In de Achterhoek is er bijna geen groter...