Ulft, Netherlands

Extern onderzoek naar huurdeal Steak'm, zorgen over integriteit

Foto: REGIO8
Montferland laat een extern onderzoek doen naar de totstandkoming van de huurdeal voor het voormalige restaurant Steak’m in Nieuw-Dijk. De gemeente gaat Oekraïners opvangen in de locatie, maar er worden vraagtekens gezet bij de huursom. Ook heeft een inwoner melding gedaan van een mogelijke integriteitsschending.
Jasper Hazelaar | 9 februari 2024 10:36 | Aangepast op 9 februari 2024 10:36
De gemeente wil het pand huren voor een bedrag van meer dan 40.000 euro per maand. Volgens burgemeester Harry de Vries gaat het om een ‘marktconforme prijs’, maar verschillende raadsleden en inwoners zetten daar vraagtekens bij. Bovendien is er een melding van een ‘vermoeden van integriteitsschending’ binnengekomen van een inwoner. Wat de inhoud is van deze klacht, is niet bekend. Nu gaat een extern bureau dit onderzoeken, evenals de totstandkoming van de huurovereenkomst. Het onderzoek moet voor de zomer worden opgeleverd.

Na een eerdere, vanuit het dorp vijandige, inwonersavond in Nieuw-Dijk, gaf burgemeester De Vries eerder deze maand duidelijkheid aan Nieuw-Dijk. In het voormalig horecapand van Steak‘m komen vanaf de tweede week van april dertig Oekraïense ontheemden. Ook deed de Montferlandse burgervader de nodige toezeggingen, onder meer over de aantallen, de duur van de opvang en over de toekomst van het pand. Die zijn verankerd in een raadsbreed aangenomen motie.

‘Blij met onderzoek’
Raadslid Rob Mos van Helder, deze collegeperiode weggestuurd als wethouder, is benieuwd naar de resultaten van het externe onderzoek. “Ik denk dat het heel erg goed is dat dit onderzoek er komt”, aldus Mos, die al langer kritiek uit op de huurdeal. “Er wordt in de wandelgangen ook het nodige beweerd over de voorwaarden. Daar kun je vraagtekens bij zetten.”

‘Er is zo’n markt ontstaan’
Ook CDA-fractievoorzitter Merel Balduk juicht de stap toe. “We vinden de hele situatie niet gelukkig”, aldus Balduk, die niet inhoudelijk op de deal in wil gaan. “Kwetsbare mensen moeten goed worden opgevangen, maar dat er zo’n markt is ontstaan rond de opvang, ook landelijk, daar hebben wij wel een mening over…”

Geen gevolgen voor opvang
Het instellen van het externe onderzoek naar de totstandkoming van de deal heeft geen gevolgen voor de opvanglocatie in Nieuw-Dijk. “Dit onderzoek is gericht op de totstandkoming van de overeenkomst”, benadrukt een woordvoerder van de gemeente Montferland. “Het onderzoek heeft geen invloed op de vorige week gepresenteerde plannen.”

Lees ook

Komt het toch goed in de Montferlandse politiek? Burgemeester doet handreiking

De messen waren door Montferlandse raadsleden geslepen voorafgaand aan de vergadering van donderdaga...

Met tegeltaxi staat niets groenere tuinen in Montferland in de weg

Achterhoekse gemeenten worstelen al jaren met de grote hoeveelheid tuinen die helemaal dicht getegel...

Montferlandse Balduk hoog op Europese kieslijst CDA

Merel Balduk (24), de fractievoorzitter van CDA Montferland, staat op plek zeven van die partij bij ...

Nieuw-Dijk wil, alsnog, een warm welkom bieden aan Oekraïners

Vanaf volgende week vinden de eerste Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk thuis in het voormalige ...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...