Ulft, Netherlands

Waterschap is met grenssamenwerking een voorbeeld voor Europa

Foto: REGIO8
Het beste voorbeeld van samenwerking op watergebied in Europa, zo ziet dijkgraaf Hein Pieper van het Waterschap Rijn en IJssel het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW). Sinds 2011 is de organisatie een middel om de extreme droogte en de gevaren van hoogwater te bestrijden in een groot gebied in Nederland én Duitsland. De komende vier jaar zijn ook de Bezirksregierung Münster en Landkreis Emsland aangesloten.
Jasper Hazelaar | 6 februari 2024 14:40 | Aangepast op 6 februari 2024 14:40
“Daar zijn we heel blij mee, zeker met het toetreden van Münster”, zegt dijkgraaf Hein Pieper van het Waterschap Rijn en IJssel, de organisatie die dertien jaar geleden aan de basis stond van de samenwerking. “De Bezirksregierung is een laag die je bij ons met de provincie kunt vergelijken. Dat coördineert het meeste watermanagement in de regio net over de grens.” Het werkgebied van de GPRW bestaat nu uit de zogenaamde Rijndelta Oost. “Dat zijn de stroomgebieden die met elkaar verbonden zijn”, verklaart Pieper. “De Berkel, de Oude IJssel, de Slinge, de Vecht. Die hebben we in beide landen lopen en houden zich niet aan de grens die wij als mensen hebben getrokken.”

De samenwerking is ontstaan in 2011, een jaar nadat er een enorme bui was gevallen die zowel Twente, Duitsland als de Achterhoek raakte. “We wilden meer data hebben over en weer, dat was de aanleiding”, aldus Pieper over de oprichting. “Wij weten nu wanneer er hoog water komt uit Duitsland en we stemmen ons beleid en investeringen op elkaar af.” Daarmee is de samenwerking een voorbeeld voor Den Haag, maar ook voor Brussel, zegt Pieper: “In Limburg kwamen ze er bij de overstromingen van enkele jaren geleden achter dat ze geen gegevens uit Duitsland hadden. In Den Haag noemen ze dit het beste voorbeeld van samenwerking.”

Voorbereiden op ander klimaat
Bij de oprichting waren vooral waterkwaliteit en overstromingsrisico’s belangrijke thema’s, nu komt daar in toenemende mate klimaatrobuustheid bij. De organisatie opereert met een jaarlijks budget van 237.500 euro, dat bijeen wordt gebracht door de leden zelf. “Daar hebben we twee mensen voor in dienst”, legt Pieper uit. “We zorgen dat bepaalde gremia kunnen vergaderen en bij elkaar komen.” Een coördinerend bureau, zo ziet de dijkgraaf de organisatie. En die krachten bundelen is van belang. “Eerder deden we het alleen als waterschap of Kreis, nu koppelen we dat op personele en steeds meer op inhoudelijke basis aan elkaar”, aldus Pieper.

‘Beverratten zonder papieren’
Wat de Achterhoek heeft gemerkt van dertien jaar GPRW? “Een voorbeeld is dat onze rattenvangers ook in Duitsland actief zijn, als enige Nederlandse waterschap”, zegt Pieper. “Dan gaat het vooral om beverratten. Die komen uit Duitsland, ook nog eens zonder papieren, en veroorzaken hier schade aan de dijken.” Verder zijn er verschillende projecten opgestart, in totaal tachtig volgens de website van het samenwerkingsverband. Een voorbeeld daarvan is het ‘waterroobust’ maken van steden.

Kleve is welkom
Met Münster en Emsland als nieuwe leden zit de samenwerking bijna vol. “Ik ben zelf geen voorstander van verdere uitbreiding”, geeft Pieper aan, die wel een uitzondering maakt. “Het Kreis Kleve, dat zou nog een partij zijn die ik er graag bij heb. Als je nog verder groeit, verzand je in een soort overlegcircuit. Er waren ook andere partijen die lid wilden worden die verder weg liggen, daarvan hebben we aangegeven dat het voor het waterbeheer in onze stroomgebieden geen toegevoegde waarde heeft.”

Meest gelezen

Meer dan tachtig Achterhoekers krijgen lintje, feest bij Huis Bergh

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Bart Sollman | 26 apr 2024 17:30

Lees ook

Woningbouwplannen in Hengelo lijken uitvoerbaar, waterschap niet positief gestemd

Het college van Bronckhorst heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor de bouw van 180 nieuwe woningen ...

Wegdek van Duitse snelweg A3 aangepakt in 'grootste project van het jaar'

De komende maanden neemt de Duitse wegbeheerder het asfalt op de snelweg A3 tussen de knooppunten Em...

REGIO8 stapt over landsgrenzen met project Open Grensland

Samen met inwoners én zeven andere mediabedrijven gaat REGIO8 nadrukkelijk over de grens op zoek naa...

Mysterieus bordje waarschuwt voor vossenschurft in grensdorpje

Hondeneigenaren die hun viervoeter uitlaten in het grensdorpje Praest, in de gemeente Emmerik, moete...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Nederlandse vrouw overleden bij ernstig ongeval in Emmerik

Een 67-jarige Nederlandse vrouw is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een frontale botsing in de...