Ulft, Netherlands

Toch een kerstgevoel op de covid-afdeling

De kerstdagen vieren in het ziekenhuis, dat is misschien niet de eerste plek waaraan je denkt om Kerst te vieren. Toch proberen personeel en patiënten op de covid-afdeling er wat van te maken, zoals in het streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.
Davie Klein Gunnewiek | 4 januari 2022 19:36 | Aangepast op 4 januari 2022 19:36
“Je merkt wel een andere sfeer deze dagen op de afdeling”, zegt verpleegkundige Iris Groothuis. “We hebben wat meer tijd voor de patiënten, dus dat is fijn.” Ook samen zorgt het team voor een warme kerstsfeer. “We zoeken de momentjes wel op met elkaar”, zegt Groothuis. “We kunnen niet met z’n allen aan de koffie, want we hebben allemaal beschermende kleding aan, maar aan het einde van de dienst sluiten we toch even samen af.” Ook van buiten het ziekenhuis krijgt het personeel waardering. “We hebben veel gekregen van familie van coronapatiënten”, aldus Groothuis. “Chocolaatjes, kerstbrood en zelfs ook nog wat gebakjes.”

Op één van de kamers van de covid-afdeling ligt Willem uit Dalfsen. Zijn vrouw zit naast zijn bed. De patiënten mogen maximaal twee bezoekers per dag ontvangen. “Ik vind het fijn dat ze er is”, zegt Willem. “Dan heb ik toch nog iemand bij me en dat is toch een hele troost met kerst.” Inmiddels ligt hij al vier weken in het ziekenhuis. Eerst in coma op de IC, waarna hij op de verpleegafdeling voor coronapatiënten terecht kwam. Willem baalt er van tijdens de kerstdagen niet thuis te kunnen zijn. “Je mist je familie, kinderen, kleinkinderen en het samen zijn. Dat is niet leuk.”

'Ze geven mij echt het kerstgevoel'
Willem waardeert dan ook de extra aandacht die hij deze dagen krijgt van het ziekenhuispersoneel. “Het is niet normaal hoe ze hier zijn”, zegt Willem. “Ik heb in veel ziekenhuizen gelegen in Nederland, maar zoals hier heb ik het nog nooit meegemaakt. In Winterswijk heb ik een team ontmoet, en van A tot Z, voelen ze voor mij als één grote familie. Ze geven mij echt het kerstgevoel.” Het ziekenhuis in Winterswijk zag het aantal coronapatiënten de afgelopen week wat afnemen, maar toch wisselt de drukte nog per dag. “We zetten met z’n allen de schouders eronder en iedereen blijft positief”, zegt Groothuis. “Dat proberen we ook over te dragen op de patiënten.”

Aanschuiven bij het kerstdiner
Na twee dagen gewerkt te hebben op de covid-afdeling tijdens kerst kan ook Iris nog wat tijd doorbrengen met familie. “Met de huidige coronamaatregelen is het toch anders dan anders, maar ik schuif om vier uur aan bij het kerstdiner”, zegt Groothuis. “Ik hoef niet te koken, dus ik ga even lekker genieten.” Willem zal de komende dagen nog op de verpleegafdeling moeten verblijven, maar hoopt volgende week het ziekenhuis te kunnen verlaten. Hij zal daarna verder moeten revalideren om weer helemaal de oude te worden.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen perio...

Bestuurder raakt na heftig eenzijdig ongeval wonder boven wonder niet gewond

Een bestuurder heeft zondagochtend op de Kottenseweg een engeltje op zijn schouder gehad. Hij beland...

Frontale botsing na mogelijke inhaalactie Winterswijk

Op de Stationsstraat in Winterswijk zijn zondagmiddag twee auto's frontaal met elkaar in botsing gek...

Woningbrand door kortsluiting in Winterswijk

In een woning in Winterswijk is donderdagavond brand ontstaan. Bij de brand is niemand gewond geraak...

Winterswijkers moeten cel in na afpersing voor drugsgeld

Twee mannen uit Winterswijk zijn veroordeeld voor het stelen van een pinpas om geld te pinnen. Een 4...