Ulft, Netherlands

Tien plekken in beeld voor Duits-Nederlandse brandweerkazerne in ‘Dinxperwick’

Een gezamenlijke brandweerkazerne voor de Duitse én Nederlandse brandweer in Dinxperlo óf Suderwick komt stap voor stap dichterbij. De korpsen aan beide kanten van de grens werken al nauw samen, nu zijn er tien plekken in beeld om de kazerne te bouwen.
Jasper Hazelaar | 17 oktober 2023 10:47 | Aangepast op 17 oktober 2023 10:47
De overheden en de brandweerorganisaties zijn al overtuigd, maar nu moet de wens nog in de praktijk komen. Na een schifting is er inmiddels een lijst met tien mogelijke locaties gekomen waar de toekomstige kazerne gebouwd moet worden. Het gaat om vijf gronden in Nederland en vijf in Duitsland. De eerste gesprekken met grondeigenaren zijn al opgestart. Om welke locaties het gaat, wil een woordvoerder van de gemeente Aalten nog niet prijsgeven: “Niet iedere eigenaar zal (nu) in de openbaarheid willen treden en ook is nog niet met iedereen gesproken.”

Hoeveel geld er beschikbaar is voor de nieuwe kazerne is nog niet duidelijk. Het moet volgens de betrokken partijen ‘betaalbaar’ blijven. “De reden daarvoor is dat er, zoals aangegeven, nog onderzocht wordt welke locatie verworven kan worden en tegen welke prijs”, aldus de woordvoerder. “Ook is nog niet bekend welke kosten met de bouw zijn gemoeid. Betaalbaar betekent in deze context ‘vergelijkbaar met de kosten voor een soortgelijke kazerne elders in een landelijke omgeving’.”

Verregaande samenwerking
De korpsen in de grensdorpen Dinxperlo en Suderwick werken al nauw samen. "Nu is het al zo dat doordeweeks overdag de brandweer van Dinxperlo mee uitrukt naar Suderwick omdat het voor Suderwick niet altijd zeker is dat er in de daguren voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn", liet Christiaan Velthausz, coördinator grensoverschrijdende samenwerking bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland eerder weten. "Een samenvoeging van twee kwetsbare brandweerposten zou ertoe kunnen leiden dat er weer één sterke post ontstaat."

Crossfire
Sinds 2018 wordt er daarom onder de naam ‘Crossfire’ gewerkt naar een gezamenlijke brandweerkazerne. Naast onderzoeken naar de locaties wordt ook al nagedacht over eigendom en beheer van een eventuele gezamenlijke kazerne. De wens is om het eigendom en het beheer gezamenlijk te hebben en daar moet een geschikte juridische constructie voor onderzocht worden.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Grote zorgen na ontdekking van PFAS in zwemwater

Tot nu toe is er op twee plekken in de Achterhoek PFAS gevonden in recreatiewater. Er wordt daarom n...

Noordrijn-Westfalen staat wiet met tegenzin en veel zorgen toe

Met flinke tegenzin geeft de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen handen en voeten aan de nieuwe can...

Mountainbiker kan gecrashte auto bij Varsseveld maar net ontwijken

Het had woensdagmiddag een stuk slechter af kunnen lopen op de weg tussen Varsseveld en Aalten. Na e...

Porsche-rijder rijdt bijna honderd km/u te hard bij Wehl

Een Porsche-rijder uit de Achterhoek is vorige week in Wehl betrapt terwijl hij bijna honderd kilome...

Jongeren op de vuist in het centrum van Doetinchem

De politie is woensdag uitgerukt naar het centrum van Doetinchem voor een vechtpartij tussen jongere...

Celstraf na vernielen van meer dan twintig auto's in Doetinchem

Een 28-jarige man uit Doetinchem is veroordeeld tot een celstraf, onder meer voor het vernielen van ...