Ulft, Netherlands

Slöetjes wil leegloop in volleybal stoppen

Het tweejarige Achterhoeks Volleybalmasterplan moet de leegloop bij verenigingen een halt toeroepen. Met voormalig topvolleybalster Lonneke Slöetjes uit Lichtenvoorde is een stevige naam gevonden om de kar in deze regio te trekken.
Jasper Hazelaar | 20 mei 2022 15:27 | Aangepast op 20 mei 2022 15:27
“Het plan is bedoeld om een boost te geven aan het volleyballandschap”, zegt de 31-jarige Slöetjes, projectmanager bij de uitvoering van het plan. “We merken dat het aantal leden heel erg terugloopt, dat is in heel Nederland zo. In de Achterhoek heerste echt een volleybalcultuur van oudsher, het is echt zonde als we dat zouden verliezen.” Waar de terugloop in het ledenaantal vandaan komt, vindt de meer dan driehonderdvoudig international van Nederland lastig te zeggen: “Maar het is wel een feit dat mensen ouder worden in onze regio. Het is belangrijk dat met name de jeugd de weg weet te vinden naar de clubs. Corona heeft uiteraard ook niet meegeholpen.”

Het plan werd donderdagavond gelanceerd op het Graafschap College. Bij het masterplan zijn ook Achterhoekse gemeenten, volleybalbond Nevobo en het Doetinchemse sportbedrijf Sport-ID betrokken. Volgens Slöetjes richten de partijen zich op drie pijlers. Het organiseren van het WK Volleybal moet aandacht genereren, mede door het organiseren van side-events. Daarnaast is er vanuit de bond ruimte om clubs te helpen met professionaliseren. Ook kunnen de zestig volleybalverenigingen in de Achterhoek vanuit het plan ondersteuning krijgen. Hiervoor zijn twee betaalde krachten beschikbaar.

‘Gezonder maken’
Als projectmanager ligt er voor Slöetjes de taak om de pijlers in de praktijk te brengen. “Het is geslaagd als meerdere verenigingen zich gezonder hebben kunnen maken”, schetst de tweevoudig Champions League-winnaar. “Het is mooi als het ledenaantal oploopt, dat is het uiteindelijke doel, maar dat bereik je pas als verenigingen gezond zijn. Ze moeten weer toekomen aan besturen, in plaats van constant de blik op morgen te hebben. Daar gaan we ons op focussen.”

Breedtesport
Het masterplan richt zich uitsluitend op de breedtesport. Wel wordt het WK 2022, dat deels in Gelderland plaatsvindt en waarbij er ook teams in de Achterhoek verblijven, aangegrepen als vliegwiel. Donderdagavond stond er ook een oefeninterland op het programma in de Topsporthal in Doetinchem. De Nederlandse volleybalvrouwen, voormalig teamgenoten van Sloëtjes, troffen Frankrijk. Oranje ging met 3-2 in sets onderuit.

Foto: Nevobo

Lees meer over:

Sloëtjes|Volleybal|

Lees ook

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...

'Kind van de club' Wortelboer verlengt contract bij Orion

Het contract van volleyballer Beau Wortelboer bij bekerwinnaar Active Living Orion is met twee seizo...

Groot feest voor Orion, volleyballers grijpen de beker

De volleyballers van Active Living Orion hebben voor het eerst sinds 2019 een hoofdprijs gepakt. In ...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

Active Living Orion als koploper naar play-offs om de landstitel

De volleyballers van Active Living Orion gaan als koploper de play-offwedstrijden om de landstitel i...