Ulft, Netherlands

Rechter fluit Oost Gelre terug over Vitelco

Oost Gelre is door de rechter teruggefloten als het gaat om de geurvoorschriften die het leerlooierij Vitelco in Lichtenvoorde in 2020 heeft opgelegd. Dat blijkt uit een tussenuitspraak van de Rechtbank Gelderland.
Davie Klein Gunnewiek | 3 augustus 2022 12:07 | Aangepast op 3 augustus 2022 12:07
“Het is balen dat we extra huiswerk hebben moeten doen, maar achteraf hadden we aan de voorkant dingen beter moeten beschrijven”, aldus verantwoordelijk wethouder Bart Porskamp. “Ondanks dat ben ik blij dat een boel punten wel overeind zijn gebleven.” Volgens de rechtbank heeft de gemeente een aantal van de geurmaatregelen onvoldoende gemotiveerd. Oost Gelre krijgt van de rechter alsnog de kans om deze gebreken te herstellen door nieuwe maatwerkvoorschriften vast te stellen en hier in de nieuwe vergunning naar te verwijzen. Dit zijn maatregelen die de geurhinder voor de omgeving moeten beperken.

Oost Gelre hanteert bij veel van die maatregelen een bepaalde richtwaarde. Dat is de strengste norm die opgelegd mag worden. De gemeente heeft beoordeeld welke geurmaatregelen redelijkerwijs aan Vitelco mogen worden opgelegd.Daarbij moet er bijvoorbeeld in voorschriften worden vastgelegd dat lucht wordt afgevoerd via een luchtwasser en dat ramen en deuren te allen tijde gesloten moeten blijven om geuroverlast te beperken. Enkele buurtbewoners stapten in april naar de rechter, omdat ze vinden dat de nieuwe vergunning voor het bedrijf niet ver genoeg gaat. Zo ervaren buurtbewoners geuroverlast van de leerlooierij die tegen het centrum van het kerkdorp aanschurkt. De rechter zal op een later moment alsnog een einduitspraak doen in deze zaak.

'Glazen stolp'
Twan de Bie, directeur van Vitelco, gaf eerder tijdens de rechtszitting aan dat er wel een grens zit aan de maatregelen die door de gemeente aan het bedrijf worden opgelegd. “We kunnen geen glazen stolp over de fabriek zetten”, zei directeur Twan de Bie destijds. Verplaatsing van het bedrijf ziet wethouder Porskamp voorlopig nog steeds niet gebeuren. “Wij hebben als gemeente niet de financiële middelen om de verplaatsing van Vitelco te bekostigen”, aldus Porskamp

Plannen met terrein
Wel heeft de wethouder informeel gesproken met geïnteresseerden die plannen hebben voor het terrein van de leerlooierij. “Vitelco weet dat ook, maar daaruit zijn geen concrete voorstellen of aanvragen gekomen”, aldus Porskamp.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Achterhoekers nemen OK in Arnhem over

Jasper Hazelaar | 3 aug 2022 09:18

Auto te water in Doetinchem

Tim Rondeel | 5 aug 2022 09:33

Helikopters vliegen laag boven de Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 aug 2022 20:37

Lees ook

Hofstede 'trots' op jaren bij De Graafschap

Peter Hofstede vertrekt na zeven jaar in zijn huidige functie aan het einde van dit seizoen bij De ...

Nekklachten na kop-staartbotsing in Terborg

Twee auto's zijn vrijdagmiddag op elkaar gebotst in Terborg. Bij de aanrijding liep een van de be...

Veertienjarige Malou verovert titel op NK

Malou Rensink uit Winterswijk is ondanks haar jonge leeftijd al Nederlands kampioen. De veertienjari...

Achterhoekse kerstfilm in plaats van dienst

De protestantse kerken van Lichtenvoorde, Aalten en Dinxperlo hebben de handen ineengeslagen nu de v...

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Inwonersaantal van de Achterhoek groeit

Het aantal inwoners van de Achterhoek is over het jaar 2021 gestegen, wat voor bestuurders reden is ...