Ulft, Netherlands

Rechter fluit Oost Gelre terug over Vitelco

Oost Gelre is door de rechter teruggefloten als het gaat om de geurvoorschriften die het leerlooierij Vitelco in Lichtenvoorde in 2020 heeft opgelegd. Dat blijkt uit een tussenuitspraak van de Rechtbank Gelderland.
Davie Klein Gunnewiek | 3 augustus 2022 12:07 | Aangepast op 3 augustus 2022 12:07
“Het is balen dat we extra huiswerk hebben moeten doen, maar achteraf hadden we aan de voorkant dingen beter moeten beschrijven”, aldus verantwoordelijk wethouder Bart Porskamp. “Ondanks dat ben ik blij dat een boel punten wel overeind zijn gebleven.” Volgens de rechtbank heeft de gemeente een aantal van de geurmaatregelen onvoldoende gemotiveerd. Oost Gelre krijgt van de rechter alsnog de kans om deze gebreken te herstellen door nieuwe maatwerkvoorschriften vast te stellen en hier in de nieuwe vergunning naar te verwijzen. Dit zijn maatregelen die de geurhinder voor de omgeving moeten beperken.

Oost Gelre hanteert bij veel van die maatregelen een bepaalde richtwaarde. Dat is de strengste norm die opgelegd mag worden. De gemeente heeft beoordeeld welke geurmaatregelen redelijkerwijs aan Vitelco mogen worden opgelegd.Daarbij moet er bijvoorbeeld in voorschriften worden vastgelegd dat lucht wordt afgevoerd via een luchtwasser en dat ramen en deuren te allen tijde gesloten moeten blijven om geuroverlast te beperken. Enkele buurtbewoners stapten in april naar de rechter, omdat ze vinden dat de nieuwe vergunning voor het bedrijf niet ver genoeg gaat. Zo ervaren buurtbewoners geuroverlast van de leerlooierij die tegen het centrum van het kerkdorp aanschurkt. De rechter zal op een later moment alsnog een einduitspraak doen in deze zaak.

'Glazen stolp'
Twan de Bie, directeur van Vitelco, gaf eerder tijdens de rechtszitting aan dat er wel een grens zit aan de maatregelen die door de gemeente aan het bedrijf worden opgelegd. “We kunnen geen glazen stolp over de fabriek zetten”, zei directeur Twan de Bie destijds. Verplaatsing van het bedrijf ziet wethouder Porskamp voorlopig nog steeds niet gebeuren. “Wij hebben als gemeente niet de financiële middelen om de verplaatsing van Vitelco te bekostigen”, aldus Porskamp

Plannen met terrein
Wel heeft de wethouder informeel gesproken met geïnteresseerden die plannen hebben voor het terrein van de leerlooierij. “Vitelco weet dat ook, maar daaruit zijn geen concrete voorstellen of aanvragen gekomen”, aldus Porskamp.

Foto: REGIO8

Lees ook

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Trots, dat voelt Koning Willem-Alexander als hij het heeft over het kleine dorp Mariënvelde. Inwoner...

Bocholt vraagt burgers om sterke punten

De nabijheid van Nederland is één van de vijf sterkste punten waarmee Bocholt zich onderscheidt van ...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...

Gewonde na kop-staartaanrijding bij verkeerslicht in Etten

Een automobilist is woensdagmiddag gewond geraakt bij een kop-staartaanrijding in Etten. Hij botste ...

Montferland wil 's-Heerenberg Oost en West dichter tot elkaar brengen

De gemeente Montferland en woningcorporatie Plavei willen het Drieheuvelenpark, tussen het oosten en...

Omwonenden gemeentehuis Bronckhorst starten petitie tegen komst asielopvang

Omwonenden van het gemeentehuis in Hengelo zijn een petitie gestart waarin ze vragen om opnieuw te k...