Ulft, Netherlands

Realisatie van zonnepark in Zieuwent terug op de agenda

Wethouder Jos Hoenderboom stelt de gemeenteraad van Oost Gelre opnieuw voor om een 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven voor de realisatie van een zonnepark aan de rand van Zieuwent. Voor de zomervakantie werd dit voorstel ook al in de gemeenteraad van Oost Gelre behandeld. Een meerderheid was toen tegen met als voornaamste reden het overvolle stroomnetwerk.
Davie Klein Gunnewiek | 7 september 2022 09:16 | Aangepast op 7 september 2022 09:16
“Dit voorstel opnieuw inbrengen voelt misschien wat vreemd, maar als we het niet doen lopen we als gemeente juridisch vast”, aldus Hoenderboom. De wethouder verwacht dat de Raad van State bij een mogelijk hoger beroep het besluit van de gemeenteraad alsnog vernietigd met schadeclaims richting de gemeente tot gevolg. Daarnaast heeft Hoenderboom contact gehad met netbeheerder Liander om antwoorden te vinden op vragen met betrekking tot het overvolle stroomnetwerk. Liander kan hier niet zomaar met ja of nee op antwoorden. “De status van het net is heel veranderlijk en waar vandaag capaciteit is kan die morgen vergeven zijn”, aldus de netbeheerder. Liander geeft wel aan dat het bezig is om het netwerk in Zieuwent uit te breiden, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe initiatieven.

“Als er weer ruimte op het netwerk van Liander is zal, na aanvraag van de initiatiefnemers voor het zonnepark en goedkeuring van Liander, ruimte worden gereserveerd op het net voor het zonnepark”, zegt Hoenderboom. “Dan pas zullen initiatiefnemers het zonnepark gaan ontwikkelen en aanleggen.” Daarmee worden de bezwaren van onder meer de VVD en Nieuwe Liberalen Oost Gelre (NLOG) rond het overvolle stroomnetwerk door de wethouder ontkracht. Het zonnepark aan de rand van Zieuwent, met ongeveer vijfduizend zonnepanelen, zou stroom moeten gaan opwekken voor ongeveer 750 huishoudens. De stroomkabel voor het zonnepark werd onlangs al getrokken.

'Kan dit zomaar worden teruggedraaid'
Een aantal buurtbewoners van het beoogde zonnepark is stomverbaasd dat het besluit opnieuw op tafel ligt. “Kan dit besluit zomaar worden teruggedraaid?”, reageert mevrouw Vosters dinsdagavond tijdens de commissievergadering verbaasd. “Daar snap ik als gewone burger niets van.” Vosters is niet persé tegen zonnepanelen of tegen een zonnepark, maar wel op deze locatie. “Er is maar één oplossing en dat is niet doen”, zegt Vosters. Dat vind ook de NLOG. “Wij zijn net als de buurt verbijsterd dat dit voorstel opnieuw op de agenda staat”, zegt fractievoorzitter Bertie Bosker. “Klaar is klaar.”

'Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald'
Richard Klein Tank van de PvdA deelt de verbazing dat het voorstel van het zonnepark opnieuw op tafel ligt, maar is aan de andere kant ook blij met deze ontwikkeling. “Dat het besluit voor de zomer werd afgeschoten deugde van geen kant”, aldus Klein Tank. “Het is evident dat een schadeclaim vanuit de initiatiefnemer van het zonnepark in het verschiet zou liggen. Goed dat er alsnog nieuw inzicht is gekomen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.”

Besluit valt over twee weken
De VVD, één van de partijen die voor de zomer tegen het voorstel stemde, wilde dinsdagavond vooralsnog niet reageren, maar de discussie bewaren tot de raadsvergadering over twee weken. Dan stemt de gemeenteraad opnieuw over de ‘verklaring van geen bedenkingen’ voor de realisatie van het zonnepark, dat nu wel op een meerderheid lijkt te kunnen rekenen.

Foto: gemeente Oost Gelre

Lees meer over:

Zieuwent|Zonnepark|Oost Gelre|

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Mogelijke komst zonnepark in Barchem houdt gemoederen bezig

De mogelijke komst van het grote zonnepark Bekenschot in Barchem is al lange tijd een heet onderwerp...

'Miauw miauw'-gebruikers betrapt tijdens vieren van carnaval

De politie heeft in Oost Gelre tijdens het carnavalsweekend een actie gehouden tegen drugsgebruik. N...

Gemeente Lochem moedigt kleinschalige zonnevelden aan

De gemeente Lochem heeft de voorkeur aan het plaatsen van kleinschalige zonnevelden kleiner dan twee...

Høken tijdens Kamerøje van Nathals Live in Zieuwent

Ouderwets høken tijdens het nieuwe festival van Nathals Live, dat was de insteek van de bezoekers di...

Suzan en Freek trouwen en worden overladen met felicitaties

De bekende zangers Suzan Stortelder en Freek Rikkerink zijn afgelopen weekend getrouwd. De Achterhoe...