Ulft, Netherlands

Portugezen aan de slag in Achterhoekse zorg

Tien Portugese verpleegkundigen zijn in de Achterhoek aan de slag gegaan voor zorgorganisaties Marga Klompé en Careaz. Veel zorgmedewerkers in de Achterhoek gaan de komende jaren met pensioen en dus dreigt een tekort aan handjes.
Davie Klein Gunnewiek | 6 mei 2022 10:18 | Aangepast op 6 mei 2022 10:18
Mara Silva is een van deze verpleegkundigen. Ze werkt nu drie maanden in woonzorgcentrum Stegemanhof van Marga Klompé in Aalten. “Ik help de bewoners met wassen en douchen, maaltijden en verdere zorg die ze nodig hebben”, zegt Silva. Voordat ze naar de Achterhoek kwam, volgde Mara een intensief programma in haar eigen land, waarbij ze de manier van werken in de Nederlandse zorg en de Nederlandse taal leerde. “De taal is nog een beetje moeilijk, want Nederlands en Portugees verschillen veel van elkaar”, zegt Silva. “Maar ik leer elke dag nieuwe woorden.” Dat ze huis en haard heeft verlaten, vindt Silva niet lastig. “Mijn moeder heeft het daar moeilijker mee”, aldus Silva. “Ze mist mij en vraagt wanneer ik weer naar Portugal kom, maar ik hou van avontuur, een nieuwe cultuur en andere landen bezoeken.” Collega Diana Silva is pas sinds drie weken in Nederland en werkt op een zorglocatie van Careaz in Lichtenvoorde. Ze ziet de verschillen met de ouderenzorg in Portugal. “De werkcondities zijn hier beter dan in Portugal. Daarnaast hebben de mensen hier hun eigen kamer en zijn ze heel zelfstandig. Dat vind ik leuk om te zien.”

Deze hoogopgeleide zorgprofessionals kunnen in Portugal vaak geen of onvoldoende passend werk vinden, terwijl er in Nederland een structureel capaciteitsprobleem is dat steeds groter wordt. “Wij hebben best veel vacatures net als veel andere zorgorganisaties in de Achterhoek”, vertelt Gerdien ter Voert van Careaz. “We vissen met z’n allen in dezelfde vijver.” Dat Portugese verpleegkundigen nu werkzaam zijn op verschillende zorglocaties is een welkome aanvulling. “Het was in het begin voor wat collega’s best even wennen”, zegt Ter Voert. “Taal-technisch, maar ook het verschil in opleiding. Inmiddels merken we dat veel collega’s enthousiast zijn over de nieuwe collega’s.” De buitenlandse zorgmedewerkers gaan het volledige zorgtekort in de Achterhoek niet oplossen. “Natuurlijk moeten we kijken naar bredere oplossingen om de zorg te kunnen continueren”, zegt Ter Voert. “Uiteindelijk lossen deze mensen voor een deel het probleem op.”

Integreren in de Achterhoek
Om de integratie van de Portugese zorgmedewerkers soepel te laten verlopen, probeert bemiddelingsbureau Care Casters de verpleegkundigen zich snel thuis te laten voelen. “De Achterhoek is geen Amsterdam, dus daar selecteren we wel op”, zegt Frank Mateman van Care Casters. “We kijken naar wat ze willen op werk- en privégebied. Even een wandeling maken of een kop koffie drinken hoort daarbij. Daarnaast regelen we ook de inschrijving bij de huis- of tandarts en de sportvereniging. ”De doelstelling is dan ook dat deze Portugese verpleegkundigen zich in de Achterhoek gaan vestigen. “Ze moeten echt onderdeel worden van hun Achterhoekse woon- en werkomgeving. Het is essentieel dat ze hier mensen gaan ontmoeten, zodat ze hier willen blijven wonen.”

Meer buitenlandse medewerkers
Mateman sluit niet uit dat er in de toekomst meer buitenlandse zorgmedewerkers naar de Achterhoek komen. “We werven ook in Spanje en Italië”, zegt hij. “Je merkt dat de Zuid-Europese zorg het beste aansluit op het Nederlandse zorgsysteem. Je ziet daar de familiecultuur en daarom kiezen we voor dit soort landen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

zorg|zorgmedewerkers|

Lees ook

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Tweede groep statushouders opgeleid voor werk in Achterhoekse zorg

Een tweede groep statushouders is bij het Graafschap College opgeleid voor een baan in de Achterhoek...

Slingeland Ziekenhuis akkoord met zorgverzekeraars, ook Menzis tekent

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft voor het nieuwe jaar afspraken gemaakt met de grote Ne...

Directeur van ziekenhuis in Winterswijk vertrekt naar Rotterdam

De directeur van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk stopt komend voorjaar. Inge de...

Mahler volgt Van Rixtel op als bestuurder bij zorgorganisatie Sensire

Margje Mahler is vanaf het nieuwe jaar bestuurder bij de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire. Samen...

Nog geen akkoord tussen Achterhoekse gemeenten en zorgaanbieders

Achterhoekse gemeenten en zorgaanbieders hebben nog geen overeenstemming over de herijking van nieuw...