Ulft, Netherlands

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Foto: REGIO8
Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgebied aangetrokken kunnen worden. Volgens Heidi de Ruiter, woordvoerder van het district, kampt de Euregio Rijn-Waal al langere tijd met een tekort aan artsen en specialisten. Ook de grootste zorgverzekeraar van de Achterhoek, Menzis, luidde al eerder de noodklok.
Anton Adelaar | 9 april 2024 17:09 | Aangepast op 9 april 2024 17:09
Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit en Verzekeraars wachtlijsten van het laatste kwartaal van 2023 blijkt dat in de gemeenten Winterswijk, Lochem en Doetinchem een tekort is aan huisartsen. Doetinchem spant daarbij in negatieve zin de kroon met tien tot 49 wachtenden. Deze cijfers komen terug in een kaart (zie onderstaande afbeelding) die de verzekeraar heeft gepubliceerd. De cijfers reflecteren niet het werkelijk aantal Achterhoerkers zonder huisarts. Ze zijn gebaseerd op het aantal mensen dat zich heeft gemeld voor een bemiddeling bij een zorgverzekeraar. Menzis ziet het als indicatie voor de vraag naar huisartsen in de regio.
Foto: Nederlandse Zorgautoriteit en Verzekeraars wachtlijsten
Hoewel de cijfers misschien lijken mee te vallen, moeten we het probleem volgens Menzis niet bagatelliseren. ‘Als er niets gebeurt, loopt dit tekort de komende jaren verder op. Het is niet meer vanzelfsprekend dat een patiënt zich zo maar kan inschrijven bij iedere huisarts. Veel praktijken zitten vol. Sommige artsen nemen geen nieuwe patiënten meer aan’, schrijft de zorgverzekeraar op haar website.

Huisartsen zijn druk
Menzis ziet meerdere oorzaken voor het tekort. Zo is het moeilijker geworden om patiënten door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidzorg of een verpleeghuis. Ook hebben huisartsen meer taken gekregen: ‘Het gaat onder meer om taken die eerder medisch specialisten in het ziekenhuis uitvoerden. Denk aan de (chronische) zorg voor mensen met diabetes, longaandoeningen COPD en/of astma of hart- en vaatziekten. Ook is het drukker geworden door de vergrijzing, toename van chronische ziekten en omdat ouderen langer thuis blijven wonen. Daardoor blijven ze ook langer een beroep doen op hun eigen huisarts.’

Samenwerking grensregio
Het huisartsentekort is volgens Menzis vooral zichtbaar in gebieden die iets minder dichtbevolkt zijn, zoals de Achterhoek: ‘Om dit probleem goed aan te pakken, is goede samenwerking nodig op alle niveaus.’ Daar is Kreis Kleve het mee eens. Het Duitse district heeft (ook) geen exacte cijfers over de tekorten aan de Duitse kant, maar ze 'krijgen wel signalen van mensen die bijvoorbeeld van Nederland naar Duitsland zijn verhuisd en in Duitsland geen huisarts kunnen vinden'.

Alle gemeenten een tekort
Volgens het Kreis, dat strekt van de Nederlandse grens bij Venlo tot Zevenaar, is er in bijna alle gemeenten in het gebied sprake van een tekort aan huisartsen. Omdat het probleem aan allebei de kanten van de grens speelt, wordt de samenwerking gezocht. “Samen met de Kassenärtzliche Vereinigung (Duitse ziektekostenverzekeraars, red.) wil Kreis Kleve in samenwerking met de Nederlandse verantwoordelijke instanties onderzoeken of het mogelijk is om nieuwe artsen te trekken", laat woordvoerder De Ruiter van de Euregio Rijn-Waal weten. Welke Nederlandse instanties hieraan meewerken, maakt Kreis Kleve later bekend. Ook is nog onduidelijk hoe de samenwerking er uit gaat zien.

'Burenhulp'
Volgens de woordvoerder vindt er al samenwerking op het gebied van zorg plaats. "Zo verleent Kreis Kleve 'burenhulp' bij medische noodgevallen in bijvoorbeeld de gemeente Montferland." Dit betekent dat bijvoorbeeld een Duitse ambulance eerder ter plaatse is bij een noodgeval in bepaalde Achterhoekse gebieden dan een Nederlandse.

Lees ook

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Doetinchem controleert bij autobedrijven tegen ondermijning, enkele overtredingen

De gemeente Doetinchem heeft woensdag in het kader van de Week tegen Ondermijning in samenwerking me...

Na grote brand is Arriva met nieuw pand klaar voor de toekomst in Doetinchem

Bijna drie jaar geleden verwoestte een grote brand het pand, de werkplaats en een gloednieuwe waters...

'Parel' Raterink tekent eerste profcontract bij De Graafschap

Othniël Raterink heeft zijn eerste profcontract getekend bij De Graafschap. De jeugdinternational ui...

Provincie neemt N315 tussen Doetinchem en Ruurlo onder handen

De Provincie Gelderland wil in het voorjaar van 2026 de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo aanpakken. ...

Doelman Kremers keert van Ajax terug bij jeugdliefde De Graafschap

Sten Kremers keert deze zomer terug bij De Graafschap. De twintigjarige keeper uit Lichtenvoorde tek...