Ulft, Netherlands

 

Platteland kraakt landelijke stikstofplannen

Het samenwerkingsverband P10 van plattelandsgemeenten, waar Bronckhorst en Berkelland onder vallen, kraakt de landelijke stikstofplannen. Er wordt opgeroepen om vooral samen met de sector en met lagere overheden te zoeken naar een oplossing.
Jasper Hazelaar | 23 juni 2022 16:43 | Aangepast op 23 juni 2022 16:43
“De aanpak van het kabinet leidt tot polarisatie en brengt het doel verder weg”, schrijft de P10 over de plannen die vrijdag voor een schokgolf zorgden in de agrarische sector. Op basis van richtpercentages moet het mes rigoureus in boerenbedrijven in onder andere de Achterhoek, ondanks dat onder meer Provincie Gelderland aangeeft zelf al plannen te hebben. “Door de plannen van het Kabinet dreigen veel van de goed lopende gebiedsprocessen nu te stagneren”, aldus de P10. Een groot deel van de Achterhoek kleurt op de kaart met richtpercentages lichtblauw (12% reductie), maar er zijn ook gebieden waar de uitstoot met 58% naar beneden moet.

De boodschap van de P10 wordt onderstreept door toekomstig wethouder Wilko Pelgrom van Bronckhorst. “Een uitstekende oproep”, vindt de CDA’er uit Drempt. “We lossen niks op met de wijzende vinger, maar wel met een uitgestoken hand. De P10 is ook een belangrijke plek om het daarover te hebben, ook als opmaat voor een lobby naar Den Haag.” Het samenwerkingsverband wil een ‘echt integrale aanpak’, zo schrijft de P10: “Waarbij ruimte is voor innovatie, combineren van meerdere functies en diensten op de landbouwbedrijven en maatwerk. De werkelijke uitstoot per bedrijf is het uitgangspunt.”

'Niet de manier'
De provincie is verantwoordelijk voor uitvoering van de landelijke stikstofplannen. Dat maatregelen nodig zijn, beamen bestuurders op alle niveaus, ook Pelgrom. “Maar dit is rigoureus en neemt alle perspectief bij de landbouw weg”, aldus de toekomstig wethouder over de kabinetsplannen. “Dit is niet de manier hoe we het probleem moeten oplossen. Mijn oproep is: blijf in gesprek, met elkaar, met de sector, met de provincie, maar ook richting het Rijk. De grootste noodzaak is nu om heel snel met de sector in gesprek te gaan. Wat is het perspectief en hoe zet je samen stappen?”

‘Geen knip voor de neus waard’
In tijden van polarisatie in de politiek en een landelijke opkomst van BoerBurgerBeweging moet CDA-wethouder Pelgrom de komende jaren een transitie zien vorm te geven op lokaal niveau. “Pittig wel”, zegt de landbouwwethouder over de komende collegeperiode in Bronckhorst. “Maar je zou geen knip voor de neus waard zijn om daarvoor weg te lopen. We zijn een partij die opkomt voor de landbouw, dan moet je er ook zijn als het lastig is. Agrariërs moeten de arm om de schouder voelen, dat het bestuur van Bronckhorst naast ze staat. De plattelandsgemeente Bronckhorst is er over vier jaar nog.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

stikstof|

Meest gelezen

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 mrt 2023 16:38

Vrienden fietsen van Achterhoek naar Antwerpen voor KWF

Serena Speet | Nick Hermsen | 21 mrt 2023 16:06

Lees ook

Veehouder mag stikstofruimte overdragen

Een veehouder die geheel of gedeeltelijk stopt krijgt van de provincie de ruimte om zeventig procent...

Minister is enthousiast over stikstofmeter

Stikstofminister Christianne van der Wal is onder de indruk van de Achterhoekse innovatie die de sti...

Boeren op scherp voor nieuwe protesten

Achterhoekse boeren staan volgens Rutger van Lier op scherp om te protesteren tegen de op handen zij...

Stikstofuitstoot moet minder in Achterhoek

De stikstofuitstoot van agrariërs in de Achterhoek moet worden ingeperkt van de Nederlandse regerin...

Imkers houden bijenweide bij in Nieuw-Wehl

In Nieuw-Wehl is de imkervereniging druk bezig met het verwijderen van planten op de bijenweide die ...

LTO-afdelingen willen gesprek met kabinet

Alle Gelderse afdelingen van LTO zitten op een lijn en willen dat LTO Nederland in het komende gespr...