Ulft, Netherlands

Pétanqueclub Doetinchem wil af van 'campingimago'

Pétanque staat bekend als een spel waar pensionado’s op de camping warm voor lopen, maar volgens voorzitter Hans Braafhart van de pétanqueclub in Doetinchem is het meer dan slechts een campingbezigheid. Hij doet zijn best om de sport op de kaart te zetten en jonge leden aan te trekken om vergrijzing tegen te gaan.
Sterre Schout | 10 augustus 2022 10:30 | Aangepast op 10 augustus 2022 10:30
Ismael Aydogdu is met zijn 37 jaar een van de weinige jonge leden op de club die een thuisbasis heeft op Sportpark Zuid. Hij is via een klant van hem in aanraking gekomen met de sport en heeft zich na één avond meespelen gelijk ingeschreven. "Ik was verbaasd over hoe enthousiast en passievol de mensen de sport beoefenen", zegt Aydogdu. "En de strijd onderling, iedereen wil winnen, hoe oud ze ook zijn. Ik hou wel van die uitdaging, daar word ik enthousiast van."

Volgens voorzitter Braafhart is het een ideale sport voor mensen die noodgedwongen met een andere sport moeten stoppen en toch iets competitiefs willen doen. Zo is hij zelf zeventien jaar geleden met pétanque gestart, toen hij door een versleten knie moest stoppen met tennis en voetbal. "Ik ben toen op zoek gegaan naar een sport waarbij ik gezelligheid met fanatisme kon combineren", legt Braafhart uit. "Pétanque is echt meer dan slechts campingvermaak, het draait om concentratie, techniek en tactiek."

Zorgen om hoge leeftijd
Hoewel het een gezonde vereniging is, maakt Braafhart zich toch zorgen: "De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog, namelijk rond de zeventig-plus. Als die trend zich doorzet, houden we geen vrijwilligers meer over. Dan houdt het wel op. Je hebt toch ook leden nodig voor de bardiensten, het onderhoud van het terrein en andere kaderfuncties. De club die dat kan wordt steeds kleiner. Om de sport en de vereniging te laten voortbestaan hebben we dertig- en veertigplussers nodig."

'Meespelen in nationale competitie'
Maar het draait volgens de voorzitter niet alleen om de werkzaamheden. Ook om de sportieve ambities te behalen zijn er jonge mensen nodig die zich kunnen ontwikkelen bij de in 1989 opgerichte pétanqueclub. "We hebben nu twee teams die meespelen in de nationale competitie en dat willen we graag uitbreiden", zegt Braafhart.

Europees Kampioenschap
Activiteiten zoals het Europees Kampioenschap pétanque in Den Bosch dragen volgens Braafhart ook bij aan het opkrikken van het imago: “We zijn met leden van de club wezen kijken, daar zie je echt die tactiek en techniek naar voren komen. Er waren 27 landen actief, en bijna geen oudere mensen. Dan zie je wel dat er vanuit jonge mensen genoeg belangstelling voor de sport is, ze moeten alleen de weg naar onze club vinden."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Pétanque|Doetinchem|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Historisch vliegtuig boven Doetinchem voor onderzoek bombardementen

Inwoners van de Achterhoek en specifiek van Doetinchem kunnen op zaterdag 17 augustus een DC-3 Dakot...

Overlast in Achterhoek door regen, dak van bedrijfspand in Doetinchem ingezakt

Een bedrijfshal in Doetinchem is zondagmiddag ingestort. Het dak van het pand kwam naar beneden door...

Achterhoek én Duitsland krijgen rol bij Koningsdag in Doetinchem

Trots en blij, dat is de Achterhoek nu bekend is geworden dat Koning Willem-Alexander volgend jaar z...

Storing in het Slingeland, voorlopig alleen operaties bij spoedgevallen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampte vrijdagochtend met een ICT-storing. Daarom werd de zo...

Koningsdag 2025 naar Doetinchem, Koning viert verjaardag in de Achterhoek

Voor de eerste keer in de geschiedenis is Doetinchem gastheer van de nationale feestdag Koningsdag. ...

Geparkeerde auto vliegt vlak na ritje in brand in Doetinchem

Een geparkeerde auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in een woonwijk in Doetinchem. De eigenaar ...