Ulft, Netherlands

Pabo-studenten wél welkom op basisscholen

De basisscholen en middelbare scholen zijn na een extra lange kerstvakantie weer open, nadat vorige maand de scholen een week eerder dan gepland sloten, uit vrees voor de omikronvariant. Pabo-student Bart Wisselink is blij dat hij stage kan lopen en de kinderen fysiek les kan geven, maar vindt het jammer dat hij zijn eigen lessen online moet volgen.
Davie Klein Gunnewiek | 4 maart 2022 11:47 | Aangepast op 4 maart 2022 11:47
Bart is vierdejaars pabo-student en loopt stage op basisschool St. Willibrordus in Groenlo. De school zit sinds maandag tijdelijk op een andere plek in de wijk, omdat het verouderde schoolgebouw aan de Karel Doormanstraat plaatsmaakt voor een nieuw te bouwen school. Maandagochtend werden de leerlingen feestelijk welkom geheten op de tijdelijke locatie aan het Admiraal Helfrichplein. “Ik ben super blij dat het kan”, zegt Wisselink. “Het is ook heel fijn voor de kinderen dat ze gewoon naar school mogen.” De school had zich al voorbereid op opnieuw een periode online lesgeven, maar dat hoeft gelukkig niet. “Het is voor de kinderen belangrijk dat ze fysiek alles uitgelegd krijgen”, aldus Wisselink. “Ze leren zoveel meer, dan wanneer ze online naar een schermpje moeten kijken.”

Op Iselinge Hogeschool in Doetinchem, de opleiding voor pabo-studenten, wel lege klaslokalen. De school heeft de afgelopen week voorbereidingen getroffen voor online lessen. “Het is jammer, maar wel begrijpelijk als je kijkt naar de besmettingscijfers”, zegt studiecoach Kevin Kettering. Toch denkt Kettering dat de Hogeschool in Doetinchem ook verantwoord open kan. “We zijn een relatief kleine Hogeschool als je het vergelijkt met andere hogescholen in de regio”, aldus Kettering. De hogeschool merkt steeds meer dat studenten moeite hebben met online lessen. “Hun motivatie daalt daardoor”, zegt Kettering. “We hebben daarop ingespeeld door kleinere klassen te formeren, waardoor de band tussen de studiecoach en de student sterker wordt. Helaas kunnen we niet de wereld voor ze openen.”

'Studenten komen in de knup'
Ook Bart merkt aan zichzelf en zijn medestudenten dat het online les krijgen een nadeel begint te worden. “Ik zie het terug in mijn eigen resultaten”, zegt Wisselink. “En als ik kijk naar mijn vrienden en medestudenten dan zitten zij met hetzelfde probleem. Ze missen een bepaald ritme en komen door studievertraging soms ook echt in de knup.” Iselinge Hogeschool is daarom ook blij dat studenten wel gewoon op hun stageschool terecht kunnen. “Het is van essentieel belang”, zegt Kettering. “Het is het belangrijkste moment in de week voor onze studenten. We geven ze hierop school zoveel mogelijk ‘tools’ mee, zodat ze daar zo goed mogelijk functioneren.”

Hogeschool wil ook snel open

De hogeschool hoopt alsnog zo snel mogelijk open te kunnen. “Ik durf er nu nog weinig van te zeggen”, aldus Kettering. “Als het OMT anders aangeeft, dan kan ik het ook begrijpen.” Wisselink zou het verantwoord vinden dat het kabinet de hogescholen ook weer opent. “Iselinge heeft minder studenten dan een gemiddelde middelbare school”, zegt Wisselink. “Het is een beetje apart dat basisscholen en middelbare scholen wel open mogen en mbo’s, hbo’s en universiteiten niet. Daar is niet goed over nagedacht.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

basisschool|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Basisschool Doetinchem blij met heropening

Basisscholen in en buiten de Achterhoek mogen vanaf maandag 10 januari weer open. Na de kerstvakanti...

Sinderense school gaat ondanks acties dicht

Basisschool De Wegwijzer in Sinderen gaat op 1 augustus definitief dicht. Dat heeft het overkoepelen...

Basisschool in Silvolde wordt opvanglocatie

Het voormalige schoolgebouw van De Drie Linden in Silvolde wordt een opvanglocatie voor vluchtelinge...

Omgeving De Woordhof wordt schoolzone

De omgeving van de basisschool in Hummelo wordt de komende weken in opdracht van de gemeente Bronckh...

School in Kilder plant bomen voor meer groen

Als onderdeel van de herinrichting van de Schoolstraat in Kilder, zijn twee bomen geplant bij Basiss...

Dialectles op Achterhoekse basisscholen

Voor het vijfde jaar maken basisschoolleerlingen in de hele Achterhoek spelenderwijs kennis met het ...