Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek bestrijdt overlast arbeidsmigranten met regels

Oude IJsselstreek wil de overlast van arbeidsmigranten inperken en komt met nieuwe eisen voor verhuurders. Door regels op te stellen over onder meer de huisvesting, afval, het parkeren en geluidsoverlast moet het beter worden voor inwoners, maar ook voor de werknemers zelf.
Jasper Hazelaar | 18 september 2023 15:32 | Aangepast op 18 september 2023 15:32
“We zijn niet de gemeente met de allergrootste problemen, maar we hebben echt plekken waar het schuurt”, zegt burgemeester Otwin van Dijk over de noodzaak voor het beleid. Er is onder meer sprake van afval-, geluids- en parkeeroverlast. De slechte huisvesting ziet Van Dijk als belangrijke reden daarvoor: “Ook in Ulft en Varsseveld hebben we plekken waar teveel arbeidsmigranten in één woning woonden, dat zorgt voor druk op de omgeving. Voor het probleem groter wordt, willen we hier regulerend in optreden. Arbeidsmigranten moeten kunnen rekenen op een fatsoenlijke plek.”

Bewoners van de Schoolstraat in Ulft uitten recent nog hun zorgen over vechtpartijen, intimidatie en geluids- en stankoverlast vanwege de arbeidsmigranten die in hun buurt wonen. “Als er veel mensen op een kleine locatie met elkaar leven, zie je dat er onderling spanningen ontstaan”, verklaart Van Dijk. “Dat uit zich soms in agressie op straat, of geluidsoverlast. Dat zijn de bekende of gebruikelijke overlastkwesties waar we dus regels voor moeten stellen.”

Maximumaantal
Binnen de nieuwe regels is onder meer een minimumaantal vierkante meters leefruimte opgenomen, evenals regels over afval en geluid. Bestaande verhuurders hebben een half jaar de tijd om aan de regels te voldoen, terwijl het voor nieuwe verhuurders per direct geldt. Als de leefomstandigheden beter worden, is de hoop dat arbeidsmigranten zich ook beter gaan gedragen. “Ik ben daar optimistisch over”, aldus Van Dijk, die aangeeft dat er ook wordt gehandhaafd bij verhuurders. “Als er netter wordt gehuisvest met heldere regels, dan zal dat tot minder overlast leiden.”

‘Helpen onze economie’
Door het ophokken zouden met name uitzendbureaus de vruchten van de arbeid plukken. Van Dijk hamert erop dat de internationale werknemers ook voor Nederlanders van belang zijn, want de aantallen zullen alleen maar toenemen. “Ze helpen onze economie”, benadrukt Van Dijk, die een stigma ziet op het woord arbeidsmigranten. “Maar als we willen dat we in de zorg goed geholpen worden, hebben we verpleegkundigen uit andere landen nodig.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Lees ook

Oude IJsselstreek zet koers door en wil meer doen in vluchtelingenopvang

Oude IJsselstreek trekt zich nog niks aan van de aangekondigde ravijnjaren en wil de ingeslagen weg ...

Montferland giet raadsakkoord in een sluitende begroting

Montferland heeft een sluitende begroting gepresenteerd. Het college legt de bal grotendeels bij de ...

Handbalster Housheer stapt over naar Hongaarse topclub Györ

Dione Housheer uit Ulft stapt komende zomer over naar de Hongaarse topclub Györ. Naast de 24-jarige ...

Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen

De Achterhoek gaat bij het Rijk voor een nieuwe Regiodeal van 32 miljoen. Dat betekent een cofinanci...

Kamerlid Westerveld geniet in uitvak van De Graafschap, maar 'we moeten wel iets'

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld was zondag te gast in het uitvak van De Graafschap in het duel met M...

Stukken chalet door voorruit van auto na botsing op speciaal transport

Een automobilist is donderdagavond op de weg van Aalten naar Varsseveld op een speciaal transport da...