Ulft, Netherlands

Nieuw-Dijk wil, alsnog, een warm welkom bieden aan Oekraïners

Foto: REGIO8
Vanaf volgende week vinden de eerste Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk thuis in het voormalige restaurant Steak'm in Nieuw-Dijk. Waar sommige inwoners kritisch waren, en zijn, op de gemeente Montferland, hebben buurtbewoners zich ook ingezet om het oude horecapand om te turnen tot opvangplek.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Remco Geurts | 3 mei 2024 13:34 | Aangepast op 3 mei 2024 13:34
“Ik ben best een beetje trots”, zegt Carin Becker, vanuit de gemeente aangewezen als coördinator maatschappelijke opvang. “Dat komt ook wel na maandag. Toen hebben we met dertien vrijwilligers uit het dorp, collega’s van de gemeente en Welcom het pand ingericht.” Van het in elkaar zetten van IKEA-meubels tot het sjouwen van materiaal, inwoners stoken de handjes uit de mouwen. “Ach, ik vind het ook wel leuk dat ik daar iets voor betekenen kan”, zegt inwoner Willem Wolters, één van die vrijwilligers. “Het leukste voor die mensen is om thuis te zijn, maar ik denk dat we een goede job hebben gedaan.”

Vanaf volgende week stromen de eerste Oekraïeners mondjesmaat in. Daarvoor kregen inwoners van Nieuw-Dijk donderdagavond de kans om alle aanpassingen aan het pand te zien. “Die hele grote zaal is eigenlijk verdeeld, dat is helemaal veranderd”, zegt Rudie Wiendels, een van de dorpsbewoners die te gast was. Samen met zijn vrouw greep hij de gelegenheid aan om wat spullen te doneren voor de toekomstige bewoners. “Die staan nu ook binnen”, aldus Wiendels.

'Valse start'
De opvanglocatie had wel flink wat voeten in de aarde. Een buurtbijeenkomst in november liep uit de hand, waarna burgemeester Harry de Vries besloot het aantal opgevangen Oekraïeners terug te brengen van vijftig naar dertig. Met name het gebrek aan communiceren stoorde inwoners. Ook de huursom van meer dan 40.000 euro per maand deed de wenkbrauwen in het dorp fronzen. “We hebben natuurlijk een valse start gemaakt”, beaamt coördinator Becker. “Maar ik ben heel blij dat er zoveel positiviteit uit het dorp komt.”

Voetballen bij de Sprinkhanen?
Vanaf volgende week stromen de eerste Oekraïners mondjesmaat in, wat Wolters betreft komen ze in een warm bad terecht in het Montferlandse dorp: “Misschien vinden ze het leuk om met de Sprinkhanen (lokale voetbalclub, red.) mee te gaan voetballen, misschien hebben ze wel zin om met de schutterij mee te doen, of weet ik veel wat. Het is allemaal geen probleem.”

Lees meer over:

Nieuw-Dijk|Oekraïne|Opvang|

Lees ook

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Bronckhorst gaat tachtig jonge vluchtelingen opvangen naast gemeentehuis

De gemeente Bronckhorst gaat een opvang voor jonge vluchtelingen realiseren naast het gemeentehuis i...

Gorsselse brandweermannen reizen met lading spullen af naar Oekraïne

Brandweermannen Albert Wichers en Rick Bruggeman uit Gorssel zijn zondag begonnen aan een 1.400 kilo...

Extern onderzoek naar huurdeal Steak'm, zorgen over integriteit

Montferland laat een extern onderzoek doen naar de totstandkoming van de huurdeal voor het voormalig...

Gemeente Montferland wil aankoop Steak'm van NL Capital

De gemeenteraad van Montferland heeft ingestemd met een motie van Daadkracht, Helder, D66, CDA en VV...

Tweede inwonersavond brengt duidelijkheid, dertig Oekraïners in Steak‘m

Na veel onduidelijkheid weten de inwoners van Nieuw-Dijk eindelijk waar ze aan toe zijn. In het voor...