Ulft, Netherlands

Horecazaak wil meer ruimte in stad Doetinchem

Het lenteweer lokt klanten naar de binnenstad van Doetinchem, maar Stadscafé Simons heeft woensdag een deel van het terras bij de Catharinakerk weg moeten halen. Gemeente Doetinchem trekt de verruiming die in de coronatijd gold in, tot frustratie van ondernemer Robby Welling.
Jasper Hazelaar | 25 maart 2022 14:03 | Aangepast op 25 maart 2022 14:03
“Iedere extra centimeter hebben we op dit moment gewoon heel hard nodig”, geeft Welling aan. Zijn terras had woensdagmiddag 260 plekken, tot een toezichthouder van de gemeente vertelde dat de zestig plekken bij de kerk weg moesten. “Het moest en zou binnen drie uur weg zijn”, vertelt Welling, die naar eigen zeggen bot ving met een verzoek bij de gemeente om te wachten met handhaven tot er een gesprek zou zijn geweest. “Al mijn argumenten worden aan de kant geschoven. We hebben al een groot genoeg terras, we moeten niet zeuren, terwijl iedere ondernemer die iets meer ruimte kan pakken, dat zal doen. Voor ondernemers is corona echt nog niet weg.”

Gemeente Doetinchem kwam horecaondernemers tijdens de coronaperiode op meerdere manieren tegemoet, onder meer via het uitstellen van het innen van belastingen, het verruimen van de terrassen en het toestemming geven om zomerterrassen afgelopen winter te laten staan. “Nu de maatregelen zijn opgeheven, gaan we weer terug naar de situatie zoals deze was”, aldus een woordvoerder. “Voor de horeca betekent dit dat ons terrassenbeleid van 2013 weer geldt. Wij kunnen als overheid niet opeens afwijken van ons eigen beleid; dat was alleen op tijdelijke basis mogelijk vanwege de coronamaatregelen.”

Brief verstuurd
Vanuit het bestuur van Koninklijke Horeca Doetinchem (KHD) is vorige maand een brief naar de gemeente verstuurd. “Het gaat vooral om het vertrouwen dat wij niet voelen, we moeten samen zorgen dat de binnenstad verlevendigd”, geeft Kees Hensen namens KHD aan. Hij roept evenals Welling op tot een gesprek tussen horecaondernemers, de gemeente en andere betrokken partijen in het centrum. De gemeente verwacht volgende week met een reactie te komen.

Nieuw terrasbeleid
"We staan er natuurlijk voor open om in nauwe samenwerking met alle horecaondernemers en andere gebruikers van de openbare ruimte in de binnenstad het terrassenbeleid komend jaar te actualiseren", aldus de woordvoerder van de gemeente. "Uitgangspunt hierbij is de kwaliteit van de openbare ruimte, functioneel gebruik, veiligheid en openbare orde en een eerlijke verdeling van de ruimte."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Horeca|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Lees ook

Inzet voor dorpscafé levert Voor-Beltrum een landelijke prijs op

Vrijwilligers uit het dorp Voor-Beltrum hebben de Gouden Pit gewonnen. De lokale bouwcommissie ‘Ande...

Volkszanger Tinus Hoekstra heeft nu eigen kroeg in zijn Doetinchem

De Doetinchemse volkszanger Tinus Hoekstra heeft zaterdagmiddag zijn café aan de Grutstraat in Doeti...

Jonge Achterhoekers leven culinaire droom in Frans sterrenrestaurant

Sjaak-Jan de Jong uit Ulft en de Lichtenvoordse Anne Bluemink werken hard aan hun gemeenschappelijke...

Hotel Ruimzicht uit Zeddam in race om beste leerbedrijf te worden

Het Zeddamse hotel restaurant Ruimzicht is in de race om het beste leerbedrijf van het jaar 2024 te ...

Ook komende vijf jaar forse investering in binnenstad van Doetinchem

Vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente investeren tot en met 2028 meer dan vier ton in de bin...

Geen arbeidsmigranten, maar hotel bij Sin Chen in Zeddam

Het bekende restaurant Sin Chen gaat een hotel beginnen aan de achterzijde van het gebouw. Recent ma...