Nederlandse vlaggen op de kop en protestborden aan de weg
Op de locatie van het beoogde azc hangen Nederlandse vlaggen ondersteboven tussen protestborden. Ook op het plein bij de kerk lieten demonstranten hun mening horen. Bordjes met teksten als ‘asielstop’ en ‘woningen voor Nederlanders’ waren volop te zien. Sommige mensen hadden proteststickers op hun kleding geplakt.
Toch bleef de sfeer kalm. “We willen geen trammelant maken”, zegt demonstrant Ronnie Hulzink. die straks uitkijkt op het azc. “Er is politie, was niet nodig, want we willen het netjes houden.”
‘Wij provoceren niet’
Een demonstrant uit Ulft, eerder betrokken bij protesten in ’s-Heerenberg waar vuurwerk in de buurt van raadsleden ontplofte, kreeg te horen dat zijn aanwezigheid niet gewenst was. “We willen niet dat u onze demonstratie provoceert. Wij houden de sfeer netjes,” zei een vrouw uit de menigte. De man verliet morrend en scheldend het plein in zijn busje vol leuzen.
Van Meijeren spreekt demonstranten toe
Ook Gideon van Meijeren, Tweede Kamerlid namens Forum voor Democratie, kwam naar Aalten. Op een geïmproviseerd podium sprak hij de menigte toe. “Mijn opa is hier geboren en getogen aan de Lichtenvoordsestraatweg,” begon hij zijn betoog. “Hij heeft gewerkt aan het land waar wij van houden, of zeg maar: ‘van hielden’.”
Volgens Van Meijeren is het kabinet bezig de 'wetten van globalisten' uit te voeren en komt er geen échte verandering. “Als die niet vanuit de politiek komt, moet het vanuit het volk komen.” Zijn woorden werden ontvangen met toeters en applaus.
Zorgen om veiligheid en woningnood
Bij veel aanwezigen speelt vooral de angst voor de eigen veiligheid en de druk op de woningmarkt. Mevrouw Lammers, die spekjes uitdeelde zoals ze ook doet bij Bredevoort Schittert, ziet het azc liever ergens anders. “Ik houd mijn hart vast omdat dit azc in de meest kinderrijke buurt van Aalten komt. Het zijn allemaal mannen die er komen wonen. Zelfs de politie heeft tegen mij gezegd zich zorgen te maken.”
Ook Ronnie Hulzink maakt zich zorgen. Hij woont in de buurt van de geplande locatie. “Ik heb ervoor gekozen om niet naar binnen te gaan. Er vindt geen discussie plaats. Je mag een vraag stellen, maar krijgt niet echt een antwoord. Dan zie je mensen gefrustreerd raken en weglopen.”
Volgens hem is het probleem veel groter. “Je kan niet bouwen voor 130.000 vluchtelingen die hier jaarlijks asiel aanvragen. En dat volgend jaar weer opnieuw doen. En er bestaat geen enkel azc waar geen trammelant is. Er is geen oplossing te vinden dus stop met asielzoekers.
‘Tien jaar voor asielzoekers, daarna onbetaalbaar’
Lammers ziet ook een ander probleem opdoemen: de woningen zelf. “Ze zeggen: maximaal tien jaar zijn deze woningen voor asielzoekers. Daarna komen ze onbetaalbaar op de markt. Zie je het zitten? Mijn neef is nu 25. Tegen de tijd dat hij 40 is, kan hij misschien het vakantiepark verlaten of uit het ouderlijk huis weg.”
Hoop op verkiezingen
Veel demonstranten leggen hun hoop bij de verkiezingen van volgend jaar. Maar of dat voor iedereen op tijd komt, is de vraag. “Ik denk dat die te laat zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen,” zegt Hulzink.