Ulft, Netherlands

Hardrijders opgelet, flitsmarathon van politie ook in Achterhoek

Foto: REGIO8
In het kader van een Europese flitsmarathon van Roadpol controleert de politie vrijdag ook extra op wegen in de Achterhoek. Hardrijders moeten gewaarschuwd zijn, maar het uitdelen van boetes is niet de belangrijkste reden voor de extra inzet.
Jasper Hazelaar | 19 april 2024 11:07 | Aangepast op 19 april 2024 11:07
“De controles zijn niet gericht op het binnenhalen van geld, ze zijn echt bedoeld om de veiligheid en de bewustwording te vergroten”, meldt Gerard Bresser, teamchef bij de afdeling infrastructuur van de Politie Oost-Nederland. “Dat doen we natuurlijk vaker, maar vandaag (vrijdag, red.) wordt echt de piek qua flitsen. Dat doen we onder meer met mobiele radarsets en laserguns.” De noodzaak wordt volgens hem duidelijk uit het aantal dodelijke verkeersslachtoffers. In heel Nederland kwamen vorig jaar 684 mensen om het leven. “Daaronder zaten 270 fietsers”, zegt Bresser, “U kunt wel voorstellen wat de snelheid voor impact heeft op een ongeval tussen een auto en een fietser.”

Waar in de Achterhoek er vrijdag precies wordt geflitst, wil de politie niet prijsgeven. “Dat is een verrassing, maar denk in ieder geval goed aan uw snelheid”, waarschuwt Bresser, die aangeeft dat het ‘flitsen’ door het internet ook voor de politie veranderd is. “Flitsmeister laat onze controles snel zien, dus dat vraagt om een aanpassing van onze inzet. Voorheen konden we rustig acht uur op één locatie staan, maar wij moeten ook veel flexibeler en mobieler optreden op het gebied van verkeersveiligheid en controles.”

‘Op de radar’
De flitsmarathon, op initiatief van de Europese organisatie Roadpol, is een van de manieren om verkeersveiligheid en bewustwording te vergroten. De politie benadert notoire hardrijders zelf ook actief. “1.500 mensen in Oost-Nederland hebben een brief gekregen omdat ze meer dan vier staandehoudingen in een jaar hebben gehad”, legt Bresser uit. “Dan moet u echt denken aan mensen die meer dan dertig bekeuringen per jaar krijgen. Juist die verdienen een speciale aanpak van de politie.”

Lees meer over:

Verkeer|Politie|

Lees ook

Politie zoekt scholieren die naakte man in Doetinchem hebben zien lopen

De politie is op zoek naar jonge scholieren die woensdag mogelijk een naakte man hebben gezien. De ...

Driejarig kindje huilt alleen in huis, politie moet raam openbreken

Een driejarig kindje is in de nacht van woensdag op donderdag door de politie uit een huis gehaald. ...

Porsche-rijder rijdt bijna honderd km/u te hard bij Wehl

Een Porsche-rijder uit de Achterhoek is vorige week in Wehl betrapt terwijl hij bijna honderd kilome...

Jongeren op de vuist in het centrum van Doetinchem

De politie is woensdag uitgerukt naar het centrum van Doetinchem voor een vechtpartij tussen jongere...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...