Ulft, Netherlands

'Grotere' opvolger voor Music Show Scotland uit Borculo

Foto: Music Show Scotland
Een van de grootste Schotse muziekorganisaties van Nederland, Highland Valley Pipes & Drums uit Borculo, heeft een nieuw orkest opgericht na het stoppen van de Music Show Scotland. Het bloed stroomt bij de man achter de show, Hans Beerten, waar het niet gaan kan. Hij start nu de Highland Valley Concert Band op die bestaat uit ruim zestig muzikanten.
Tim Rondeel | 23 februari 2024 14:57 | Aangepast op 23 februari 2024 14:57
"Heel veel fans vragen ons wanneer we weer gaan beginnen omdat ze de muziek zo missen", aldus Beerten over het oprichten van het nieuwe orkest. "En niet alleen hun missen het, maar wij zelf ook! We vonden het jammer dat er niks gebeurde en we hadden eigenlijk allemaal heimwee naar vroeger." Dat 'vroeger' is nog niet zo lang geleden, want bijna een jaar geleden stopte de Music Show Scotland. "We hebben toen gezegd dat we een jaar niks zouden doen, maar de eerste gesprekken voor het nieuwe orkest waren toen al gaande", zegt Beerten.

De basis van het nieuwe orkest ligt bij de kern van de Music Show Scotland. "Driekwart van die groep is erbij aangesloten", legt Beerten iot. "De contacten zijn altijd gebleven met die jongens en via een appgroepje merkten we al dat de belangstelling heel groot was." De nieuwe show gaat ongeveer anderhalf uur duren en bestaat niet alleen uit de Schotse muziek waar de formatie om bekend staan.

Zimmer en Normaal
Zo wordt er ook filmmuziek van Hans Zimmer (bekend van onder meer Inception en Lion King, red.) en hits van de Achterhoekse rockformatie Normaal gespeeld. "Dat kan niet missen hé?", aldus Achterhoeker Beerten over de muziek van Bennie Jolink en zijn mannen. "Maar we zijn heel veelzijdig. Zo krijgt het orkest ook een hele gitaarsectie. Het is een heel breed en ander genre wat we nu gaan doen."

Doedelzak
Toch hoeven de liefhebbers van de Highland Valley Pipes & Drums zich geen zorgen te maken dat de herkenbare klanken van de doedelzakken verdwijnen. "Absoluut zijn de doedelzakken er weer bij en spelen we ook nummers uit de Music Show Scotland", geeft de initiatiefnemer aan. "Maar we spelen ook andere muziek om het leuk te houden voor de bezoekers en ook voor onze muzikanten. We willen graag een soort filharmonisch orkest worden met van alles erbij, en daarnaast natuurlijk de pipeband. "

Geen Europese ambitie
Waar ze met de Music Show Scotland heel Europa door trokken, is dat niet de insteek van het nieuwe concept. "Daar waren we eigenlijk wel klaar mee, want dat kostte veel tijd en organisatie", aldus de Borculoër. "We gaan eerst de show in elkaar zetten en daar gaan we mee de boer op, maar we hebben al aanvragen vanuit Nederland en Duitsland. We weten dat er veel belangstelling is."

Weer begin bij 't Timpke?
Over de aftrap van de nieuwe show is nog niet veel bekend, begin 2025 hopen de muzikanten voor het eerst een concert te geven. "Misschien is de eerste wel weer in Borculo, zoals zeventien jaar geleden", aldus Beerten, terugblikkend op de Music Show Scotland die begon in sporthal 't Timpke in 2006. "En dan zien we wel waar het schip strandt. Maar de insteek is niet dat we perse weer naar Ahoy willen."

Lees ook

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...

Dieperink uit Borculo gaat als videoscheidsrechter naar de Olympische Spelen

Scheidsrechter Rob Dieperink uit Borculo gaat dit jaar naar de Olympische Spelen in Parijs. De Achte...

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfes...

Motie raad Berkelland voor brief naar Tweede Kamer met oog op ravijnjaar 2026

De gemeenteraad van Berkelland heeft een motie ingediend om een brief naar de Tweede Kamer en het Mi...

Automobilist uit Haaksbergen overleden na botsing op boom in Borculo

Een 55-jarige automobilist uit Haaksbergen is donderdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval ...