Ulft, Netherlands

'Geslaagde' proef met landbouwsluizen rond Laag-Keppel, voor zomer besluit

De provincie vindt de proef met de landbouwsluizen rond Laag-Keppel ‘geslaagd’. De resultaten zijn dinsdag gepresenteerd en met name mensen die van werk naar huis reden, en omgekeerd, hadden overlast. Voor de zomer moet er in samenspraak met de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem én Zevenaar een besluit worden genomen over de toekomst van de Dorpsstraat.
Tim Rondeel | Jasper Hazelaar | 13 februari 2024 14:54 | Aangepast op 13 februari 2024 14:54
Doel van de landbouwsluizen was om de Dorpsstraat in het stadje Laag-Keppel te ontlasten. Dat is gelukt, maar het afsluiten van de Wehlsedijk en de Keppelseweg zorgde wel voor onvrede in de omgeving. Mensen waren langer onderweg naar hun werk, en wegen in het buitengebied en in de stad Doetinchem werden vaker gebruikt. Zo kwamen er tijdens de proef op de Wehlsedijk op de Eldrikseweg in Laag-Keppel en de Jonker Emilweg in Hoog- en Laag-Keppel meer dan duizend voertuigbewegingen per dag bij. Ook was er sluipverkeer over de Prinsenweg (Hoog-Keppel) met een toename van driehonderd voertuigen per dag. Op de Energieweg, en de N317 in Doetinchem liep dit zelfs op tot drieduizend voertuigen. In de Dorpsstraat reden daarentegen weer vijfduizend minder voertuigen per dag.

Ook toen de landbouwsluis op de Keppelseweg werd geplaatst had het een negatieve invloed op het woon-werkverkeer. Net als bij de eerste proef hadden hier ook omliggende dorpen last van de afsluiting. “De overlast voor direct aanwonenden en bewoners op het gebied van verkeersveiligheid en gedrag verkeer is groot”, aldus de provincie. “Zeker rondom de wegen in Nieuw Wehl en ter hoogte van Angerlo.” Ook reed er tijdens de tweede proef meer verkeer door de Dorpsstraat dan tijdens de proef op de Wehlsedijk, toch was de verkeerssituatie ook sterk verbeterd. Vooral de wegen in het buitengebied inclusief door de kern van Nieuw-Wehl werden door deze proef belast.

Verkeersonveilige situaties
De provincie vindt de proef geslaagd omdat er veel cijfers zijn over verkeersbewegingen in het westen van de Achterhoek. Tijdens de proef zijn in het hele gebied verkeerstellingen gedaan om inzichtelijk te krijgen wat er gebeurde op de sluipwegen. “Die toename zorgde regelmatig voor verkeersonveilige situaties voor omwonenden en weggebruikers blijkt uit het belevingsonderzoek”, meldt de provincie. Naast zorgen bij inwoners, spraken ondernemers hun onvrede uit over gemiste omzet. Het belevingsonderzoek werd vooral ingevuld door inwoners uit Wehl en Doetinchem.

Geen aanbevelingen
Het rapport met de uitkomsten bevat veel informatie en conclusies, maar opvallend weinig concrete aanknopingspunten richting de betrokken overheden. Toch moet er voor de zomer een besluit liggen voor de toekomst van de Dorpsstraat. Een lokale klankbordgroep gaat binnenkort met de ambtelijke projectgroep in gesprek, waarna er een advies volgt. Dit advies moet voor de zomer leiden tot een besluit vanuit Bronckhorst en de provincie.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Drie gewonden bij ernstig ongeluk met trekker en auto in Wehl

Bij een ernstig ongeval met een personenauto en een trekker in Wehl zijn zaterdagavond drie personen...

Provincie ziet niks in doortrekken Sliekstraat, twee nieuwe proeven in Laag-Keppel en Hummelo

De Provincie Gelderland komt met twee nieuwe proeven om tot een oplossing te komen voor de verkeerss...

Twee personen gewond na 'geweldsincident' bij huis in Wehl

Twee personen zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een geweldsincident bij een huis in Wehl. De pol...

Hummelo blijft hopen op ontbrekende schakel: 'Neem ons serieus'

De landbouwsluizen zijn weg en de Dorpsstraat in Laag-Keppel is, in ieder geval voorlopig, weer open...

Minstens vijftien graven gevonden bij werk aan Kerkplein in Wehl

Bij de herinrichting van het Kerkplein in Wehl zijn de afgelopen dagen minstens vijftien graven uit ...

Landbouwsluizen als ‘negatief’ ervaren, Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert

De gemeente Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert naar de resultaten van het belevingsonderzoek ...